Infofinanciar > Lumea la zi > Au bătut palma! Rușii primesc, în aprilie, sute de drone kamikaze de la chinezi
Lumea la zi

Au bătut palma! Rușii primesc, în aprilie, sute de drone kamikaze de la chinezi

Au bătut palma! Rușii primesc, în aprilie, sute de drone kamikaze de la chinezi
sursă foto Reuters

În timp ce ucrainenii și susținătorii lor occidentali marchează un an de când tancurile rusești au trecut granița, Rusia se pare că poartă discuții cu China pentru a achiziționa drone kamikaze, informează Eurasiantimes.

Fără a cita surse specifice, revista germană Der Spiegel a relatat la 23 februarie că Rusia poartă în prezent discuții cu o companie chineză pentru a achiziționa sute de drone kamikaze chinezești care îi vor permite să lanseze atacuri asupra orașelor ucrainene.

În cazul în care un nou acord cu un producător chinez va merge mai departe, se anticipează că aproximativ 100 de drone kamikaze vor fi livrate Rusiei încă din luna aprilie.

În ultimele zile, Statele Unite, Germania și alte națiuni occidentale au avertizat China să nu furnizeze arme Rusiei, afirmând că un astfel de pas ar avea repercusiuni grave.

După Iran și Coreea de Nord, Rusia cere arme Chinei

Se crede că Rusia, care se confruntă cu sancțiuni occidentale dure, ar fi procurat arme din Iran și Coreea de Nord. China a păstrat tăcerea până acum, dar acest lucru s-ar putea schimba.

Surse care au vorbit joi seară cu revista germană online Der Spiegel au furnizat informațiile despre acord, notează Eurasiantimes.

În raport se spune că producătorul chinez de drone Xian Bingo Intelligent Aviation Technology ar fi pregătit să construiască 100 de drone prototip ZT-180. Este o aeronavă fără pilot cu o capacitate de 35-50 de kilograme de focoase.

Raportul a precizat că drona ZT-180 este similară cu Shahed-136 din Iran, cu care Rusia a atacat Ucraina în repetate rânduri, provocând daune semnificative infrastructurii civile.

Rușii și-ar putea produce singuri dronele kamizake

În plus, publicația a relatat că Bingo are în plan să ajute la înființarea unei unități de producție de drone în Rusia, unde ar putea fi produse până la 100 de aeronave în fiecare lună.

Acestea fiind spuse, ZT-180 nu este inclusă în portofoliul de produse al companiei, ceea ce îi determină pe analiști să speculeze că această dronă ar putea fi nouă sau personalizată.

Pe lângă aceasta, raportul din presa germană a mai precizat că au existat anterior discuții pentru ca Rusia să primească componente de schimb pentru avionul său de război Su-27 de la o companie deținută de armata chineză.

De asemenea, se spune că au fost deja făcute planuri pentru a dezvolta documente de transport maritim.

China caută să trimită arme letale în Rusia?

Vestea vine după avertismentul președintelui Volodimir Zelenski, care a avertizat că ar putea izbucni un al treilea război mondial dacă China va sprijini Rusia în conflictul din Ucraina.

Între timp, se pare că administrația Biden ia în considerare dezvăluirea unor informații care sugerează că China se gândește dacă să furnizeze arme pentru a sprijini războiul Rusiei din Ucraina.

Într-un interviu anterior acordat CBS News, secretarul de stat Antony Blinken a avertizat că China are în vedere cu fermitate furnizarea de arme Rusiei.

Decizia Chinei va impacta soarta războiului

Potrivit oficialilor americani și europeni, țările occidentale au preluat recent informații care sugerează că Beijingul ar putea ridica restricția inițială autoimpusă privind livrările de arme către Rusia. Dar, nu se pare că China a luat o decizie finală.

Oficialii au declarat că, din punct de vedere istoric, China a fost atentă să își limiteze sprijinul la ajutor financiar și achiziții de petrol, dar cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații indică faptul că poziția Beijingului s-ar putea schimba.

Printre oficialii de securitate din câteva națiuni au circulat rapoarte potrivit cărora forțele rusești au primit imagini din satelit ale zonelor de luptă din Ucraina de la companii chineze.

Ca represalii, Statele Unite au adăugat producătorul chinez de sateliți Changsha Tianyi Space Science and Technology Institute pe lista de entități sancționate. Grupul Wagner, un grup privat de mercenari ruși, este acuzat de Washington că a obținut imagini din satelit din China pentru a sprijini „operațiunile de luptă din Ucraina”.

De asemenea, numeroase rapoarte sugerează că China livrează drone disponibile în comerț clienților ruși în sprijinul conflictului din Ucraina. Aceste gadgeturi sunt denumite de către oficialii militari ca fiind cu dublă utilizare, deoarece pot fi folosite în aplicații civile și militare.

Ministerul chinez de Externe a negat livrarea de arme către Rusia, fără a aborda acuzațiile.