Infofinanciar > Lumea la zi > Biden răspunde cu pas cererilor lui Zelenski. Președintele SUA susține că Ucraina nu are nevoie încă de avioane F-16
Lumea la zi

Biden răspunde cu pas cererilor lui Zelenski. Președintele SUA susține că Ucraina nu are nevoie încă de avioane F-16

Volodimir Zelenski și Joe Biden s-au întâlnit pe 20 februarie, după vizita surpriză a președintelui american în Ucraina. Sursa foto Hotnews
Sursa foto: Hotnews

Cu ocazia recentei vizite-surpriză efectuate la Kiev, Joe Biden și-a reconfirmat angajamentul pentru susținerea pentru cauza Ucrainei și a supralicitat oferta de ajutor militar acordat. Cu toate acestea, președintele SUA nu consideră oportun în prezente să dea curs solicitărilor lui Volodimir Zelenski, care cere tot mai insistent avioane de luptă F-16.

Într-un interviu acordat recent presei americane, președintele Joe Biden a declarat că exclude, „deocamdată”, furnizarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei, în ciuda solicitărilor tot mai insistente ale liderilor ucraineni de a primi aceste avioane în războiul lor împotriva Rusiei.

„Nu are nevoie de avioane F-16 acum”, a declarat Joe Biden pentru David Muir de la ABC News când a fost întrebat despre noile cereri ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Deocamdată, exclud acest lucru”, a precizat președintele Statelor Unite, adăugând că nu există în acest moment niciun motiv pentru a furniza avioanele, potrivit liderilor militari americani.

Criticii acuză SUA de lentoare în răspunsuri

În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au intensificat presiunile asupra SUA pentru a furniza avioane F-16 în efortul de război. Solicitările au devenit tot mai insistente în special după ce Administrația Biden și aliații europeni din cadrul NATO au acceptat în cele din urmă să furnizeze tancuri acestei țări devastate de război.

Administrația Biden a furnizat ajutor militar în valoare de miliarde de dolari de la începutul războiului, declanșat în urmă cu un an, inclusiv sisteme de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune, sisteme de apărare aeriană, muniție, vehicule blindate și altele.

Există însă critici care susțin că administrația americană a fost prea lentă în a delibera și consimți în cele din urmă și de a furniza ceea ce este solicitat. Criticii afirmă că întârzierile răspunsurilor americane la solicitările ucrainene de echipamente militare s-au repercutat și asupra celorlalte state aliate, care au așteptat decizia Casei Albe înainte de a face orice anunț.

Administrația americană este categorică

Solicitările ucrainenilor de a primi avioane de luptă F-16 nu sunt sunt noi, dar au fost respinse de fiecare dată. De data aceasta, după vizita la Kiev a președintelui Joe Biden, ele au fost reluate în forță, pe mai multe canale, inclusiv de președintele Volodimir Zelenski.

Oficialii administrației americane au fost însă categorici în privința faptului că Ucraina nu are nevoie de F-16 în stadiul actual al războiului.

„[Ucrainenii sunt] pe cale să organizeze o contraofensivă semnificativă”, a declarat la finalul săptămânii trecute consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul unui eveniment CNN Town Hall. „Din punctul nostru de vedere, F-16 nu sunt capacitatea-cheie pentru această ofensivă. Este vorba de alte materiale de luptă pe care le mutăm rapid în linia întâi acum”, a mai precizat consilierul pentru securitate națională, citat de Kiev Independent.