Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia, apel de urgență către China privind un potențial atac radioactiv pe care l-ar putea comite Ucraina. Ce răspund acuzații?
Lumea la zi

Rusia, apel de urgență către China privind un potențial atac radioactiv pe care l-ar putea comite Ucraina. Ce răspund acuzații?

Ucraina si Rusia
foto: Brown University

Cabinetul de la Moscova a semnalat administrației de la Beijing posibilitatea unui atac radioactiv ucrainean. Diplomații ruși au atras atenția la reuniunea Consiliului de Securitate ONU că Ucraina întinde o capcană pentru NATO și vrea să o atragă în război. Totuși, acuzațiile sunt negate de Occident.

Ministrul rus de Externe, Serghei Șoigu a discutat miercuri printr-o videoconferință cu Wei Fenghe, omologul său chinez, despre situația din Ucraina.

Serghei Șoigu a exprimat preocupări, în discuția cu omologul său, asupra potențialelor provocări din partea Ucrainei prin folosirea unui dispozitiv radioactiv”, a declarat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de Le Monde, preluat de Mediafax. El a subliniat duminică, în conversația cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin că Ucraina pregătește un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a semnalat problema eventualității atacului și pentru Franța și Marea Britanie. Casa Alba a avut un răspuns ferm și a respins învinuirile asupra Kievului, pe care le consideră ,,o acțiune falsă de transparență”. Acuzațiile Rusiei au fost deturnate și de Franța, Marea Britanie și NATO.

Poziția Ucrainei

Dimpotrivă, Ucraina acuză Rusia de un astfel de atac radiologic, pe care îl va atribui ulterior armatei țării. Administrația de la Kiev a subliniat că este de acord să primească inspectori ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalațiile nucleare ucrainene, pentru a contra acuzațiile Rusiei. Inspectoratul ucrainean de Reglementare în domeniul Nuclear a anunțat marți că echipele AIEA vor ajunge la două obiective atomice, în Kiev și Zhovti Vodi, acestea fiind zonele vizate de suspiciunile Moscovei.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite

ONU sursa foto daily sabah

ONU sursa foto daily sabah

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a analizat marți seară acuzațiile Rusiei privind posibilitatea unui atac al Ucrainei cu o bombă radiologică. Faptul că Rusia, SUA, China, Franța și Marea Britanie au drept de veto a împiedicat conturarea unor rezultate clare. În urma reuniunii, adjunctul ambasadorului Rusiei, Dmitri Polianski, a acuzat Ucraina că vrea să atragă NATO în război.

,,Noi credem că există un pericol foarte grav, o amenințare serioasă. Ucraina are capacități și are motive să facă acest lucru, întrucât regimul Volodimir Zelenski vrea să evite înfrângerea și să implice NATO într-o confruntare directă cu Rusia”, a evidențiat Polianski.

Ambasadorul britanic la ONU, James Kariuki a spus că practicile Rusiei sunt o clară dovadă a ,,dezinformării” și a replicat că ,,Nu am văzut noi probe în această reuniune care nu a fost publică”. La cererea Rusiei, Consiliul de Securitate ONU va mai avea încă două reuniuni, în următoarele zile.