Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia a reacționat! Sancționează aspru Finlanda în contextul aderării la NATO
Lumea la zi

Rusia a reacționat! Sancționează aspru Finlanda în contextul aderării la NATO

Rusia a reacționat! Sancționează aspru Finlanda în contextul aderării la NATO
sursa forbes.ro

S-a făcut un anunț oficial prin care statul este anunțat că livrările de gaze rusești se vor opri. Data în care această măsură intră în vigoare, este 21 mai ola ora 07:00, ora Moscovei, potrivit companiei de gaze de stat Gasum, după ce a primit o notificare corespunzătoare de la Gazprom Export.

În urmă cu o săptămână Rusia susținea ferm că aceste zvonuri nu sunt adevărate. „Gazprom furnizează gaze către diverși consumatori din Europa, inclusiv țări membre NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Cel mai probabil, aceste relatări sunt doar o altă farsă de presă”, a comentat el. Peskov a adăugat, totuși, că deși nu are informații despre detaliile financiare ale Gazprom, „există un decret prezidențial privind un nou regim de plată pentru livrările de gaze”.

În viitor Finlanda trebuie să se descurce

Se vorbește acum despre o rezolvare a problemei. Așadar, în zilele ce vor urma, în timpul sezonului estival 2022, operatorul va furniza clienților săi gaze naturale din alte surse – prin conducta Balticconnector localizată în Estonia.

În urma declarațiilor existente, Gasum nu a acceptat cererea părții ruse de a trece la un nou sistem de plată a gazelor și are de gând să depună un proces în arbitraj.

Președintele Federației Ruse a semnat în trecut Decretul nr.172 „Cu privire la o procedură specială pentru cumpărătorii străini de a-și îndeplini obligațiile față de furnizorii ruși de gaze naturale”. În urma acestei acțiuni, în existența documentului, plata pentru gazul gazoductului rusesc furnizat după data de 1 aprilie 2022 contrapărților străine specificate în decret ar trebui să se efectueze exclusiv în ruble. 

În instituția financiară autorizată, Gaprombank, conturile speciale de ruble și valută de tip „K” sunt deschise pentru cumpărătorii străini. Un cumpărător străin plătește gazul în moneda contractului, GPB îl vinde pe Bursa din Moscova și transferă ruble către Gazprom. Din acest moment, obligația de plată a bunului oferit este considerată îndeplinită. Dacă această condiție nu este repectată, livrările sunt oprite. Polonia și Bulgaria, în legătură cu refuzul de a accepta noul sistem de plăți, și-au pierdut deja capacitatea de a primi gaz rusesc.