Lumea la zi

Rusia a mobilizat deja 315.000 de persoane, iar în Ucraina s-au minat 900.000 de

militari rusi
Foto: cnn.com

Şeful adjunct al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Vadim Skibiţki, susţine că, potrivit estimărilor serviciilor de informații ucrainene, autorităţile din Federația Rusă au mobilizat deja 315.000 de persoane, în pofida anunţului Kremlinului potrivit căruia vor fi mobilizaţi 300.000.

În plus, subliniază Skibiţki, mobilizarea în Rusia este în plină desfășurare. „Conform estimărilor noastre, nu au fost mobilizaţi 300.000, ci 315.000. Ruşii desfășoară o altă mobilizare în teritoriile temporar ocupate din regiunile Luhansk și Donețk. Într-un asemenea ritm al războiului, pur și simplu nu va mai rămâne populație masculină aptă de muncă” – a atras atenţia Skibiţki, într-un interviu pentru Ukrinform, citat de RBC.

Rușii au arme destule

Totodată, acesta a declarat că Rusia nu are suficiente arme pentru unitățile aflate în proces de constituire, fiindcă rușii nu produc atât de mult cât pierd. „Moscova a început să scoată echipamentele și armele din depozite, din arsenale, dar acestea au 30 de ani vechime sau chiar mai mult și necesită reparații și întreținere. Noi știm asta, să zicem, ţinând cont de divizia II a armatei 1 de tancuri. Trebuiau să termine coordonarea luptei pe 1 decembrie și au terminat-o pe 1 ianuarie. Adică au așteptat o lună întreagă ca divizia să fie echipată cu arme, care, momentan, nu sunt în producție. În cazul unei mobilizări suplimentare de 500.000 de persoane, vor apărea probleme și mai mari cu furnizarea de arme. În plus, trebuie să înțelegeți ce resursă colosală este aceasta chiar și pentru Rusia și cât de negativ afectează economia Federației Ruse, deoarece este vorba în principal de populația aptă de muncă” – a explicat reprezentantul GUR.

Mine peste mine

Comandantul grupului de trupe „Tavria”, generalul ucrainean de brigadă Oleksandr Tarnavski, susţine că invadatorii ruși au minat în mod activ teritoriile temporar ocupate. Militarul a precizat că aproape 900.000 de hectare de teren au fost minate de ruşi doar în zonele eliberate deja din regiunile sudice Herson și Mikolaiv, mai informează RBC.

„Invadatorii au reușit să mineze aproximativ 680.000 de hectare în partea regiunii Herson eliberată anul trecut. Aceasta este doar o estimare. Alte 200.000 de hectare sunt minate în regiunea Mikolaiv” – a declarat Tarnavski. Potrivit acestuia, după eliberarea teritoriilor de sub ocupaţia trupelor ruse, specialiștii ucraineni încep imediat operaţiunile de deminare a terenului.

„Specialiştii Forţelor de Apărare din sectorul Tavriisk ies în fiecare zi la ‘vânătoare’ de moşteniri mortale lăsate de agresor. În fiecare secundă, aceştia îşi riscă viaţa, pentru a face în aşa fel încât teritoriile eliberate ale Ucrainei să fie iar în siguranţă. În acest sens, suntem fundamental diferiţi de inamic” – a adăugat Oleksandr Tarnavski.