Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia a eșuat încă o dată! Ucraina a reușit să obțină un loc în conducerea OMS
Lumea la zi

Rusia a eșuat încă o dată! Ucraina a reușit să obțină un loc în conducerea OMS

oms Sursă foto: mediafax.ro
Sursă foto: mediafax.ro

Rusia a eșuat vineri în încercarea de a împiedica Ucraina să ocupe un loc în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, într-o zi în care Coreea de Nord a obținut și ea un loc. 

Zece țări s-au alăturat consiliului pentru un mandat de trei ani, dar Rusia a încercat să excludă Ucraina, pe care a invadat-o în urmă cu 15 luni, de la aderarea la forumul format din 34 de națiuni, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, care se desfășoară în prezent la Geneva.  

În mod normal, cei care se alătură forumului, care joacă un rol-cheie în guvernarea OMS, sunt aleși din cap. Însă Moscova a forțat primul vot din 1977 încoace la cea de-a 76-a adunare din acest an.  

Votul a fost preponderent pozitiv, cu 123 „pentru” 

Miercuri, țările membre ale OMS susținuseră o rezoluție care condamna războiul continuu al Rusiei împotriva Ucrainei și atacurile sale asupra serviciilor de sănătate, într-o acțiune despre care Rusia a afirmat că politizează organismul. 

„Votul de astăzi a marcat o înfrângere uluitoare pentru Rusia, care a eșuat în încercările sale nesăbuite de a submina autoritatea comitetelor regionale ale OMS și de a perturba activitatea Adunării Mondiale a Sănătății și a Consiliului Executiv al acesteia”, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU la Geneva, Evgheniia Filipenko. 

„Sănătatea nu trebuie să fie politizată. OMS trebuie să i se permită să funcționeze normal”, a scris pe Twitter delegația franceză, felicitând Ucraina pentru că a depășit „încercările rusești de obstrucționare”. 

Moscova nu vrea „polarizare” 

Delegația Rusiei a declarat: „Regretăm profund faptul că adunarea a votat pentru o țară care pur și simplu va politiza și mai mult activitatea EB”, afirmând că se opune „politizării activității WHA și a OMS în ansamblu”. 

A existat și mai multă acrimonie la adunare după ce Statele Unite au declarat că regretă extinderea unui loc pentru Coreea de Nord, după ce acesta a fost propus de Asia de Sud-Est. 

Delegația americană a declarat că are „îngrijorări serioase” că guvernul de la Pyongyang nu împărtășește valorile OMS, citând „istoricul îngrozitor de încălcări și abuzuri ale drepturilor omului (care) a fost documentat în mod regulat de către organismele ONU, precum și condamnat pe scară largă de către comunitatea internațională”. 

„Iar dezvoltarea continuă a programelor sale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”. Delegația americană a îndemnat Pyongyang „să respecte drepturile omului, să își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și să se angajeze într-o diplomație serioasă și susținută”, potrivit Moscow Times.

Delegația nord-coreeană a replicat că „regretăm profund faptul că o țară (…) încearcă să abuzeze de acest forum pentru propriile scopuri politice josnice și să împingă confruntarea”. 

Alte țări care s-au alăturat vineri consiliului au fost Australia, Barbados, Camerun, Insulele Comore, Lesotho, Qatar, Elveția și Togo.