Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Sud a amânat lansarea unui satelit comercial! Coreea de Nord pregătește un avans în tehnologia spionajului
Lumea la zi

Coreea de Sud a amânat lansarea unui satelit comercial! Coreea de Nord pregătește un avans în tehnologia spionajului

coreea de sud coreea de nord
sursă foto dreamstime

Coreea de Sud și-a anulat miercuri lansarea planificată a primului său satelit de tip comercial din cauza unei probleme tehnice, la câteva zile după ce rivala Coreea de Nord și-a reafirmat eforturile de a plasa pe orbită primul său satelit militar de spionaj.

Anularea a fost anunțată cu aproximativ două ore înainte ca vehiculul de lansare spațială Nuri, produs în Coreea de Sud și care transporta opt sateliți, inclusiv principalul satelit comercial, să decoleze de la o instalație de lansare din sudul țării.

Oh Tae-seok, primul vice-ministru al științei, a declarat la o conferință de presă televizată că în timpul procesului de pregătire a lansării a fost descoperită o anomalie de comunicare între computerul de control al lansării și cel al platformei de lansare. El a declarat că Seul va lua în considerare reprogramarea lansării încă de joi, dacă autoritățile vor rezolva problema tehnică din timp.

Nord Coreea va spiona acum din spațiu

Planul de lansare a satelitului sud-coreean a fost urmărit îndeaproape de străini. Săptămâna trecută, liderul nord-coreean Kim Jong Un a examinat un satelit de spionaj finalizat și a aprobat un viitor plan de acțiune privind lansarea acestuia. În timpul vizitei sale la agenția aerospațială a țării, Kim a menționat, de asemenea, semnificația strategică a unui satelit de spionaj, promițând în același timp să se apere împotriva „mișcărilor de confruntare” ale forțelor sud-coreene și americane, potrivit presei de stat.

Animozitatea în Peninsula Coreeană rămâne ridicată. De la începutul anului 2022, Coreea de Nord a testat mai mult de 100 de rachete, unele dintre ele arme cu capacitate nucleară concepute pentru a lovi Coreea de Sud și SUA, în ceea ce a numit eforturi de a răspunde la extinderea exercițiilor militare între Statele Unite și Coreea de Sud.

Analiștii spun că seria de teste ale Nordului a fost probabil menită să exercite presiuni asupra rivalilor săi pentru a-și reduce antrenamentele militare și pentru a relaxa sancțiunile economice impuse Nordului.

Coreea de Nord este preocupată de avansul tehnologic al vecinei de la Sud

Jung Chang Wook, șeful think tank-ului Korea Defense Study Forum din Seul, a declarat că recenta împingere nord-coreeană pentru lansarea unui satelit de spionaj sugerează că îi pasă foarte mult de programul sud-coreean de lansare a sateliților.

Oficialii sud-coreeni spun că lansarea lor de sateliți de tip comercial nu are niciun scop militar. Dar mulți experți spun că, în cele din urmă, aceasta va ajuta Coreea de Sud să dobândească tehnologiile și cunoștințele necesare pentru a opera sateliți de supraveghere militară și pentru a construi rachete mai puternice.

Coreea de Sud dispune deja de rachete care plasează toată Coreea de Nord la o distanță de lovire. Dar Jung a declarat că Seulul are nevoie de rachete cu rază mai mare de acțiune pentru a se pregăti pentru viitoarele amenințări de securitate care pot fi reprezentate de potențiali adversari precum China și Rusia.

Lee Choon Geun, cercetător onorific la Institutul de Politici Științifice și Tehnologice din Coreea de Sud, a declarat că utilizarea rachetei Nuri ca rachetă nu este semnificativă din punct de vedere militar, deoarece folosește un tip de combustibil lichid care necesită un timp de alimentare mult mai lung decât combustibilul solid.

Dar el a spus că există „suficiente posibilități” ca lansarea să sprijine eforturile Coreei de Sud de a construi un sistem de supraveghere bazat pe spațiu, întrucât satelitul său de tip comercial va fi plasat pe o orbită sincronă cu soarele, care este folosită de obicei de sateliții de recunoaștere.

În prezent, Coreea de Sud nu dispune de sateliți militari de recunoaștere proprii și depinde de sateliții de spionaj americani pentru a monitoriza instalațiile strategice din Coreea de Nord. Coreea de Sud încearcă să își lanseze în curând proprii sateliți de supraveghere.

Unii experți spun că satelitul de spionaj nord-coreean dezvăluit în mass-media de stat nu pare a fi suficient de sofisticat pentru a produce imagini de înaltă rezoluție care să poată spori semnificativ capacitățile de supraveghere ale țării. Dar Lee a declarat că satelitul nord-coreean este totuși probabil capabil să monitorizeze desfășurarea mijloacelor strategice americane care se apropie, cum ar fi un portavion, și mișcările navelor de război și ale avioanelor de luptă sud-coreene, informează AP News.