Infofinanciar > Info > COVID nu mai este o urgență, dar rămâne în continuare o amenințare. Reprezentanții OMS sunt îngrijorați de o creștere a numărului de cazuri
Info

COVID nu mai este o urgență, dar rămâne în continuare o amenințare. Reprezentanții OMS sunt îngrijorați de o creștere a numărului de cazuri

China Covid Sursa foto The New York Times
Sursa foto The New York Times

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că pandemia de coronavirus nu mai reprezintă o amenințare asupra sănătății globale. Decizia vine la trei ani după declanșarea pandemiei în urma cazurilor apărute în provincia Wuhan din China.

Anunțul a fost făcut de directorul general al agenției ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

COVID nu mai este o urgență

„Asta nu înseamnă însă că s-a încheiat COVID-19 ca amenințare globală pentru sănătate”. Șeful OMS a punctat faptul că virusul SARS COV 2 nu mai poate fi considerată o urgență globală și astfel s-a pus capăt, în mod simbolic, pandemiei care a oprit lumea în loc.

Peste șapte milioane de oameni au fost răpuși de virus, iar măsurile luate pentru a limita răspândirea epidemiei a afectat grav economia mondială. Efectele sunt resimțite și în prezent.

„Ieri, Comitetul de Urgenţă s-a întrunit pentru cea de-a 15-a oară şi mi-a recomandat să declar sfârşitul urgenţei de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare. Şi astfel, cu multă speranţă, declar sfârşitul COVID-19 ca urgenţă de sănătate globală” a declarat oficialul OMS.

În același registru OMS a mai precizat că faza de urgență s-a încheiat, însă, pandemia propriu-zisă nu, ba mai mult virusul rămâne în continuare o amenințare semnificativă.

Îngrijorările OMS sunt accentuate de faptul că în Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu au fost raportate o creștere a numărului de cazuri.

COVID rămâne o amenințare

La nivel global, oamenii încă mai mor din cauza coronavirusului, chiar dacă rata mortalității a scăzut de la un maxim săptămânal de 100.000 de persoane atins în ianuarie 2021 la mai puțin de 3.500 înregistrat pe 24 aprilie 2023.

În aceste condiții, șeful OMS a avertiza ăc adevăratul bilanț COVID-19 se apropie de 20 de milioane de decese, o cifră de trei ori mai mare decât estimarea oficială.

Starea de urgență a fost declarată în urmă cu trei ani la 30 ianuarie 2020, moment la care au fost anunțate și primele măsuri temporare impuse de fiecare guvern naționale pentru a împiedica răspândirea virusului mortal.

La nivelul țării noastre pandemia a generat o adevărată isterie în rândul populației, societatea a fost împărțită în adepți ai teorie conspirației și susținători ai măsurilor impuse de Guvern, potrivit realitatea.net.

Din păcate, epidemia a fost politizată și a dat curs unor proteste conduse în special de oameni politici care au făcut apel la întreaga societate pentru a protesta în stradă.

Totodată, a fost și momentul care a fost consemnat în mentalul colectiv al societății drept dictatura medicală dat fiind faptul că accesul în anumite instituții ale statului sau în mall-uri a fost condiționat de prezentarea documentelor prin care se făcea dovada vaccinării. De asemenea, autoritățile au considerat de bun augur scoaterea militarilor și a vehiculelor blindate pe marile străzi ale Capitalei pentru a împiedica accesul cetățenilor pe bulevarde

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.