Lumea la zi

Ucraina pune condiții pentru a negocia cu Rusia! Teritoriul și sistemele de apărare, puncte esențiale

Volodimir Zelenski - sursa foto - idevice.ro
sursa foto - idevice.ro

Autoritățile din Ucraina au structurat condițiile prin care țara lor este deschisă spre negocierile cu Rusia. Reluarea păcii este o problemă esențială, care preocupă tot mai mult Occidentul.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a subliniat marți că principala condiție pentru a relua negocierile cu Rusia este ca teritoriile să fie restabilite, în vederea fundamentării integrității teritoriale a țării.

Danilov a transmis că Ucrainei îi trebuie o  ,,garanție” privind sistemele moderne de apărare aeriană, avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune, conform publicației Reuters.

Administrația Volodimir Zelenski și-a menținut o poziție fermă în ceea ce privește negocierea cu Rusia. Însă, aceștia au precizat că vrea legături cu ,,viitorul lider” de la Moscova, întrucât îl consideră pe Vladimir Putin ,,nepregătit” pentru situația actuală. Printre principalele puncte pe care le-a menționat administrația din Ucraina s-au aflat retragerea trupelor rusești și reabilitarea integrității armatei de la Kiev.

Ce a declarat Danilov?

„Rusia, negocieri. Principala condiţie a preşedintelui Ucrainei este restabilirea integrităţii teritoriale ucrainene. Garanţie – apărare aeriană modernă, avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune. Strategie – măsuri proactive. Rachetele ruseşti trebuie să fie distruse înainte de lansare în aer, pe uscat şi pe mare”, a postat Danilov pe Twitter, conform mediafax.ro.

Poziția lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că este deschis pentru discuțiile cu Rusia, dar doar dacă este vorba despre negocieri „autentice” care să restabilească graniţele Ucrainei, să îi acorde compensaţii pentru atacurile ruseşti şi să îi pedepsească pe cei responsabili de crime de război, păstrând integritatea țării sale.

Zelenski a făcut aceste precizări la doar câteva zile după apariţia unui articol în Washington Post care a cita surse americane, potrivit cărora conducerea Statelor Unite ale Americii îi cere Ucrainei să dea un semnal de disponibilitate pentru un plan de discuție. Americanii s-au declarat îngrijoraţi de faptul că, dacă ar părea prea intransigentă, puterea de la Kiev ar putea să îşi distrugă argumentele pentru a obţine sprijin internaţional.

În zilele anterioare, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a subliniat că a transmis ,,în mod repetat că partea rusă rămâne deschisă atingerii obiectivelor prin negocieri.” Totuși, a atras atenția că această cale este oprită de Kiev pentru că a fost adoptată o lege ,,prin care formalizează decizia de a nu continua negocierile”.