Infofinanciar > Lumea la zi > Ron DeSantis, sabotat de propriul stat! Reputația proastă a Floridei îi dă bătăi de cap guvernatorului în lupta pentru Casa Albă
Lumea la zi

Ron DeSantis, sabotat de propriul stat! Reputația proastă a Floridei îi dă bătăi de cap guvernatorului în lupta pentru Casa Albă

ron-desantis time.com
sursă foto time.com

Ron DeSantis este gata să se alăture campaniei electorale din SUA din 2024, pe fondul marilor speranțe republicane că este exact genul de conservator care îl poate doborî pe președintele Joe Biden. Dar șansele sunt împotriva lui.

Problema nu este chiar Biden, și nici fostul președinte Donald Trump, care îl conduce pe guvernatorul Floridei în primele sondaje GOP (Partidul Republican). Este vorba de statul său și de greutatea istoriei.

Niciun politician din Florida nu a fost ales vreodată președinte. O jumătate de duzină au candidat în ultimii 50 de ani, în esență, perioada în care statul a evoluat de la o zonă retrasă din punct de vedere politic la o putere electorală, dar toți au ajuns în același loc, împotmoliți în noroi cu mult înainte de convenția de nominalizare. Cei mai mulți nici măcar nu au reușit să treacă de alegerile primare din New Hampshire, primele din țară.

Blestemul Florida Man (bărbatului din Florida) persistă în ciuda faptului că statul este un teren de probă ideal pentru o candidatură la Casa Albă. Câștigarea unei funcții la nivel de stat necesită o campanie în două fusuri orare, 10 piețe TV și pe o suprafață de 66.000 de mile pătrate. Aici locuiesc peste 22 de milioane de oameni, mulți dintre ei sosiți din alte state, ceea ce le oferă politicienilor din Florida expunerea la o gamă largă de obiceiuri și stiluri politice.

Popularitatea Floridei dispare în timpul alegerilor

Este o situație curioasă pentru cel de-al treilea stat ca mărime al națiunii. Florida are, desigur, unele legături cu Casa Albă. Președinți s-au retras acolo. Au deținut case de vacanță acolo. Trump însuși s-a mutat acolo la jumătatea primului său mandat de președinte, schimbându-și reședința oficială din Manhattan în Palm Beach.

Dar, în cei aproape 180 de ani de când Florida a fost admisă în Uniune, nu a produs niciun președinte și nici nu s-a născut unul în interiorul granițelor sale. (Nu, nu se pune la socoteală perioada de dinainte de a fi stat Andrew Jackson.) Este singurul stat dintre cele 10 cele mai populate din țară care nu a trimis niciodată pe cineva la Casa Albă.

Texas, care a devenit stat la nouă luni după Florida, poate indica trei președinți, chiar patru, dacă îl punem la socoteală pe Dwight Eisenhower, care s-a născut în Denison. California, care a obținut statutul de stat la cinci ani după Florida, a produs doi. Chiar și Hawaii, ultimul stat care a fost admis în Uniune în 1959, se poate lăuda cu un pedigree prezidențial, cu locul de naștere al lui Barack Obama.

Absența laudei prezidențiale a Floridei nu ar trebui să fie o surpriză totală. Ea provine, cel puțin în parte, din stima scăzută în care Florida, și politicienii săi, au fost ținuți în primul secol al existenței sale și poate și după aceea.

Ce ține pe loc Florida?

Acum, cu Trump și DeSantis pe primul și al doilea loc în sondajele prezidențiale timpurii ale Partidului Republican din 2024, Florida are din nou o ocazie excelentă de a plasa un rezident la Casa Albă.

Dar DeSantis încă mai candidează împotriva reputației Floridei ca un antiparadis în formă de armă de escroci, rebuturi și ciudați asortați care, corect câștigată sau nu, pur și simplu nu va dispăreauri. La urma urmei, gluma „Florida Man” nu a sosit în 2013 de nicăieri.

Uitați-vă doar la toată mass-media populară care a contribuit la consolidarea caricaturii sumbre a statului: „Cops”, emisiunea de crime reale „48 Hours”, un raft de bibliotecă cu romane trăsnite ale lui Carl Hiaasen (ca să nu mai vorbim de numeroșii săi imitatori). Florida produce o mulțime de lucruri în afară de titluri virale, zahăr, portocale și căpșuni de iarnă excepționale, pentru a numi câteva exporturi.

Dar, mai presus de toate, este un loc în care oamenii se duc să evadeze, să se joace (și să se distreze). Iar această neseriozitate deliberată s-a instalat, fie că ne place sau nu, asupra politicienilor săi, care nu se bucură de același respect ca și cei din statele a căror identitate este construită în jurul unor industrii mai tradiționale.

Legătura lui Trump cu statul este, bineînțeles, mai firavă. Iar părerea sa despre statul său adoptiv nu este tocmai roz. Într-un atac din martie la adresa lui DeSantis, Trump a lansat ideea că Florida este genul de loc înapoiat pe care criticii săi îl iau în derâdere și care face cu regularitate deliciul internetului.

Trump a susținut că Florida se număra printre cele mai proaste state în ceea ce privește cazurile de Covid și decesele cauzate de virus. Și asta nu a fost tot. „În domeniul educației, Florida se numără printre cele mai proaste state din țară, iar în ceea ce privește statisticile privind criminalitatea, Florida s-a clasat pe locul al treilea în ceea ce privește crimele, pe locul al treilea în ceea ce privește violurile și pe locul al treilea în ceea ce privește agresiunile grave”, a afirmat Trump într-o declarație, potrivit Politico.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.