Infofinanciar > Lumea la zi > Ron DeSantis a depășit limitele! Pe măsură ce se apropie cursa electorală, guvernatorul eșuează
Lumea la zi

Ron DeSantis a depășit limitele! Pe măsură ce se apropie cursa electorală, guvernatorul eșuează

Ron DeSantis a depășit limitele! Pe măsură ce se apropie cursa electorală, guvernatorul eșuează
Sursa foto: ABC News

Lui DeSantis îi place să fie omul care acționează, care face. El este, mai presus de toate, omul care a mers prea departe. Ron DeSantis aștepta finalul sesiunii legislative din Florida, în luna mai, pentru a se declara oficial candidat în alegerile primare republicane pentru alegerile prezidențiale din 2024.  

Scopul era de a pune în evidență palmaresul său de guvernator al Floridei, funcție în care a fost ales la limită în 2018 și apoi un al doilea mandat câștigat detașat cu 59% din voturi în noiembrie 2022. Ultima sesiune produsă a fost o prezentare orbitoare a politicilor sale: mai multe condamnări la moarte, mai puține avorturi, mai multe arme, mai multe măsuri anti-transgender, mai puțină imigrație. 

DeSantis este liderul conservator al „războiului cultural” care „sfâșie” America. „Florida este locul unde „cultura woke” trage să moară”, a declarat el la începutul lunii ianuarie. Obiectivul său este de a arăta că este mai trumpist decât Donald Trump, mentorul său devenit adversar, și mai radical decât deviza MAGA („Make America Great Again”) a fostului președinte, în speranța de a câștiga alegerile primare republicane. 

DeSantis, într-o cădere liberă 

Cu o supermajoritate în Senatul și Camera Reprezentanților din Florida, în ceea ce era până de curând încă un stat oscilant – Florida a pecetluit alegerea lui George W. Bush în fața lui Al Gore în 2000 cu o diferență de 537 de voturi – DeSantis a putut cu ușurință să își desfășoare programul. 

El a mers mult mai departe decât se așteptau aleșii din toate taberele și, probabil, prea departe, după cum arată controversa Disney, care l-a „umilit brutal” pe guvernator chiar în momentul în care se pregătește să își anunțe candidatura la președinție. Joi, 18 mai, compania multinațională a anulat un proiect de peste un miliard de dolari, care urma să creeze 2.000 de locuri de muncă în sudul orașului Orlando, cu salarii medii anuale de 120.000 de dolari. 

În centrul acestei decizii se află „războiul cultural” pe care Ron DeSantis l-a dus împotriva Disney. În urmă cu un an, compania, care operează uriașul parc tematic Disney World din Orlando, a criticat legea „Don’t Say Gay” a statului, care interzice discutarea problemelor de gen și a homosexualității în școli până în clasa a treia. DeSantis a ripostat prin retragerea dreptului companiei de a-și autogestiona patrimoniul, un privilegiu negociat la sfârșitul anilor 1960.  

Trump domina lupta prezidențială 

Dar nu a anticipat reacția directorului general Robert Iger, care l-a dat în judecată pe guvernator, denunțând „o campanie țintită de represalii guvernamentale”, iar apoi a anulat campusul. Ron DeSantis a fost uimit, iar Trump a jubilat, ironizându-l pe adversarul pe care l-a poreclit „Desanctimonius” pentru că a fost „prins în capcana șoarecilor”. 

La sfârșitul anului 2022, guvernatorul era triumfător în rândul conservatorilor din Florida și al miliardarilor republicani, inclusiv al donatorului Kenneth Griffin (CEO al fondului de investiții Citadel), care erau încântați că au găsit în sfârșit o alternativă pentru Trump. Dar el este acum în cădere liberă în sondajele naționale, depășit cu mult de Trump (53,5% pentru fostul președinte față de 20,8% pentru DeSantis în rândul republicanilor, potrivit FiveThirtyEight), potrivit Le Monde.