Infofinanciar > Info > Romgaz vrea să grăbească exploatarea din Marea Neagră. Când estimează compania că vom putea folosi gazul de Neptun Deep
Info

Romgaz vrea să grăbească exploatarea din Marea Neagră. Când estimează compania că vom putea folosi gazul de Neptun Deep

Neptun Deep - Sursa foto: romaniajournal.ro
Sursa foto - romaniajournal.ro

Gazele din zona Neptun Deep pot ajunge la țărm mai devreme de anul 2026, spune Romgaz. Unii dintre directorii acestei companii spun că este posibil ca România să înceapă mai repede primul proiect de foraj în apele de adâncime mare din Marea Neagră.

Cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România, Romgaz, a preluat recent de la Exxon Mobile 50% din proiectul Neptun Deep. Compania națională spune că există o posibilitate ca OMV Petrom SA să facă o reevaluare în ceea ce privește dezvoltarea proiectului, din moment ce prețurile energiei și al costurilor de producție au crescut.

Răzvan Popescu, directorul financiar al celor de la Romgaz, spune într-un interviu acordat pentru Bloomberg următoarele lucruri: „Având în vedere ce se întâmplă în Uniunea Europeană, şi necesarul de a avea gaze mai devreme decât ne aşteptam, încercăm să analizăm diferite abordări. Analizăm diferiţi indicatori în contextul în care preţul gazelor a explodat.”.

Acesta mai spune că , în ciuda faptului că Petrom va avea ultimul cuvânt, fiind operator în cadrul proiectului Neptun Deep, partenerii studiază varianta de a se baza mai mult pe infrastructura care există deja în Marea Neagră și de a împărți acest proiect în două-trei faze. Acest lucru are scopul de a aduce mai devreme gazele pe piață.

Directorul financiar Romgaz declară și că: „Producţia la Neptun nu ar trebui să înceapă mai târziu de 2026. Aceasta este estimarea iniţială din planurile Exxon dar poate există o modalitate de a urgenta lucrurile pentru că ştim cât de necesar este să avem gaze europene.”.

Planurile Romgaz

Romgaz plănuiește să vândă obligațiuni internaționale ca să finanțeze proiectul, adăugă Răzvan Popescu. Producătorul și furnizorul de gaze are în vedere obligațiuni pe cinci și șapte ani, o primă emisiune fiind în valoare de 500 de milioane de euro. Aceasta poate fi lansată la jumătatea anului viitor, iar un an mai târziu, în 2024 o să urmeze o emisiune asemănătoare.

După ce se adoptă Legea offshore, Petrom și Romgaz ar urma să ia o alegere finală de investiții în ceea ce privește proiectul Neptun Deep până la finalul anului în curs.

Noua lege offshore include aspecte importante în ceea ce privește viitorul exploatării gazelor din Marea Naegră și a fost promulgată de președinte, anunț făcut miercuri de către Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a publicat acest lucru pe pagina lui de Facebook, spunând că : „Oficial poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022)”.

Ce prevederi are Legea offhsore

Legea conține un set de măsuri care vizează stabilitatea regimului fiscal și de redevențe petroliere, dar și eliminarea impozitelor suplimentare a veniturilor pentru prețurile de vânzare la care persoanele care investesc nu au supraprofituri. De asemenea, grila de impozitare se menține în cazul unor prețuri care depășesc valoarea de 85 de lei/MWh.

Totodată, s-a adoptat creșterea de la 30 la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din zona de upstrem ca să se determine impozitul suplimentar.