Infofinanciar > Info > Românii vor plăti mai puțin pentru a obține documentele privind stagiile de cotizare la pensie! Ce mai prevede noua lege
Info

Românii vor plăti mai puțin pentru a obține documentele privind stagiile de cotizare la pensie! Ce mai prevede noua lege

Documente, Sursă foto: Evenimentul Zilei
Sursă foto: Evenimentul Zilei

Autoritățile din România au decis să oficializeze legea prin care costurile salariaților pentru obținerea documentelor privind stagiile de cotizare la pensie devin mai mici. Astfel, cei care vor să-și reconstituie vechimea la pensionare, în locul tarifelor aleatorii, vor fi nevoiți să plătească prețuri fixe, stabilite legal.

Însă, pentru ca noile măsuri să poată fi aplicate, oficialii statului trebuie să actualizeze normele Legii Arhivelor Naționale. Termenul-limită până când trebuie realizat acest lucru este 13 februarie 2023.

Astfel, Legea 26/2023 pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a legii nr. 53/2003 – Codul muncii a figurat astăzi în Monitorul Oficial, după ce, anterior, luna trecută, textul a fost votat și adoptat în Parlament.

Practic, legea prevede limitarea tarifelor percepute de firmele autorizate să presteze servicii de arhivare. Însă, în text nu este specificată o limită propriu-zisă, fixă. Tarifele ar urma să fie indicate, anual, de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Ce propuneau oficialii inițial

Inițial, Guvernul propunea ca aceste cheltuieli ale salariaților (cu serviciile arhivistice) să fie decontate de casele de pensii o singură dată pe an, însă, ulterior, parlamentarii au decis să elimine această măsură pentru că integra costuri prea mari și pentru că ar fi necesitat implicarea mai multor angajați ai statului în proces.

De asemenea, deputații au decis să nu mai pună în sarcina Arhivelor Naționale costurile implicate de predarea documentelor în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind stagiile de cotizare la pensiile publice, scriu cei de la Avocat.net.

Ce se întâmplă în cazul falimentului unei societăți

Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 spune că, în cazul falimentului unei societăți, „documentele cu valoare practică, în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurările sociale ale cetățenilor, se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice”.

De asemenea, legea prevede că documentele cu valoare practică, „în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind drepturile cetățenilor referitoare la stagiile de cotizare în sistemul unitar de pensii publice, aflate la casele teritoriale de pensii, se predau cu prioritate, pe bază de contract, operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice, la cererea acestora”.

Totodată, prin noua lege se stabilește obligarea celor care predau aceste documente spre arhivare să menționeze toate denumirile pe care le-au avut în toată perioada de la înființare și până la desființare sau radierea din registrul comerțului.

Eliberarea documentelor, în termen limită

În plus, creatorii sau deținătorii documentelor, inclusiv succesorii în drepturi ai acestora vor fi obligați să elibereze, la cererea celor interesați, certificate, adeverințe, copii ori extrase de pe acele documente, în cel mult 60 de zile calendaristice.

Nu în ultimul rând, noua lege obligă firmele, în cazul insolvenţei, falimentului sau lichidării să emită în cel mult 60 de zile calendaristice adeverințele de activitate salariaților și să facă închiderea carnetelor de muncă, riscând altfel o amendă între 300 și 1.000 de lei.