Infofinanciar > Info > Românii trebuie să se pregătească! Avertisment despre un cutremur de 8 grade
Info

Românii trebuie să se pregătească! Avertisment despre un cutremur de 8 grade

cutremur romania
sursă foto: playtech.ro

După cele întâmplate în Turcia și Siria și după incidentele din zona Gorjului, foarte mulți români se tem acum de ceea ce este mai rău. Din partea statului vin deja primele anunțuri în acest sens.  Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a anunțat recent că autoritățile din toată țara iau acum în calcul posibilitatea producerii unui cutremur de 8 grade în România.

Arafat vine totuși cu un mesaj liniștitor pentru populație, căci această pregătire a autorităților nu înseamnă că un asemenea eveniment, un cutremur de proporții, se va și întâmpla. Ceea ce se întâmlă acum este doar o măsură de precauție. Echipele de salvare trebuie de data aceasta să se antreneze pentru orice eventualitate.

Mesajul lui Arafat pentru români

Pe modelul exercițiului de cutremur executat ultima dată în anul 2018, Raed Arafat a anunțat că în anii următori acesta se va repeta, însă de data aceasta mult mai des. „Pentru a interveni în urma unui cutremur noi avem o concepţie, o concepţie care a fost actualizată, am avut exerciţii foarte mari, cel mai mare exerciţiu european pe cutremur făcut cu implicare de un număr foarte mare de oameni şi cu simulări cu tot care a durat cinci zile şi patru nopţi – Exerciţiul Seism 2018 pe care l-am realizat şi care de la el am învăţat foarte multe lucruri şi care datorită acestui exerciţiu am făcut modificări în legislaţia noastră ca să fie mai uşor modul în care luăm decizii în timpul unui cutremur”, spune șeful DSU.

„Astfel de exerciţii se vor repeta, o să refacem, să facem unele mai mici pe zone, o să facem poate unul mai mare în următorii un, doi, trei ani, va trebui să repetăm exerciţiul asemănător celui din 2018 să vedem ce am mai învăţat şi să pregătim forţele noastre de intervenţie”, a mai spus recent Raed Arafat.

Un cutremur de 8 grade

Oficialul susține că, pentru o pregătire cât mai eficientă, autoritățile se iau în calcul acum eventualitatea unui cutremur de 8 grade pe scara Richter, unul dintre cele mai dezastruase scenarii.

„Noi suntem obligaţi să luăm pe scenarii, de cele mai multe ori, scenariul cel mai nefavorabil. Aşa ne pregătim. Dar întotdeauna sperăm ca scenariul să fie unul mai bun, dar la pregătire nu poţi să pregăteşti pentru scenariul cel mai bun, tu trebuie să te pregăteşti pentru scenariul chiar dacă e cel mai puţin probabil, scenariul care poate să te provoace cel mai mult”, spune Arafat.

Autoritățile se pregătesc, așadar, pentru ceea ce este mai rău: „Noi în scenariile noastre luăm şi evantualitatea unui cutremur de 8 grade, asta nu înseamnă că ştim că va fi, nu înseamnă că sigur va fi, dar noi trebuie să ne pregătim pentru aşa ceva”, a transmis Raed Arafat.

Calm și concentrare

În orice eventualitate, indiferent de itensitatea unui posibil cutremur, șeful DSU le transmite românilor să fie calmi, să respecte recomandarile autorităților și, mai ales, să nu plece cu mașinile. Asta pentru că pot rămâne bloca traficul pentru echipele de intervenție.

„De exemplu, după un cutremur imediat sfatul nostru este folosirea telefonului cât mai puţin şi numai pentru lucruri urgente. Nu sărim toţi în maşini şi plecăm pentru că blocăm drumurile pentru echipele de salvare. Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să ne verificăm vecinii, să-i verificăm pe cei care stau lângă noi şi să-I ajutăm.

Cel care este în comunitate este primul care acordă primul ajutor vecinului până vin autorităţile cu echipele de intervenţie. Dacă este în timpul zilei, copilul este la şcoală, un membru de familie este la locul de muncă într-un loc, celălalt la celălalt loc de muncă vor trebui să ştie unde se vor întâlni, să stabilească în caz de noi vom avea punctul de întâlnire la locaţia cutare”, a mai spus șeful DSU, citat de romaniatv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.