Infofinanciar > Info > Românii pot retrage bani contactless! Ce bănci au introdus această funcție
Info

Românii pot retrage bani contactless! Ce bănci au introdus această funcție

ATM, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Retragerile contactless nu mai sunt o noutate pentru țara noastră. Majoritatea băncilor au reușit deja să implementeze această funcție în cadrul ATM-urilor. Ultimele două companii bancare care au lansat acest tip de retragere sunt Banca Comercială Română și CEC Bank. Potrivit ultimelor date, toate băncile mari din România, care acoperă peste 70% din piață în funcție de active, au introdus această funcție contactless.

De asemenea, majoritatea băncilor existente pe piața românească au făcut deja mai mulți pași în ceea ce privește crearea unui mediu digitalizat al tranzacțiilor financiare. De aceea, pe piață putem găsi carduri contactless sau aplicații online pe care le putem instala pe telefoanele mobile, prin care putem efectua transferuri de bani către alte persoane sau plăți ale facturilor.

Ce bănci operează cu acest sistem?

Totodată, serviciul oferit de Transfond (funcția de transfer instant între bănci) a ajuns să acopere 63% din sistemul bancar din România. S-a ajuns la acest procent ridicat după ce și Raiffeisen și BRD au implementat această opțiune. Înaintea acestor bănci, au aderat la Transfond: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank și Patria Bank.

Pe primul loc se clasează BRD. Reprezentanții acestei bănci au introdus funcția de retragere a numerarului contactless, din toamna anului trecut, în 1.400 de bancomate. Potrivit datelor oferite de companie, banca franceză avea emise 2,5 milioane de carduri.

Pe locul al doilea se află Banca Transilvania (BT), care este considerată cea mai mare bancă din țara noastră. Această companie a lansat această funcție de retragere a numerarului de la ATM-uri încă din vara anului 2019. 560 de bancomate, dintr-un total de 1800, au această opțiune în prezent.

Pe locul al treilea se află CEC Bank, care a introdus de asemenea funcția NFC la 550 de bancomate și multifuncționale. Acționarii băncii vor să ajungă în perioada următoare la 900 de ATM-uri care să incorporeze această funcție, dintr-un total de 1.300.

Numărul bancomatelor care permit astfel de retrageri încep să crească

Pe locul al patrulea se află OTP Bank, care a lansat serviciul în luna octombrie a anului trecut. În prezent, banca care are capital maghiar a implementat această opțiune în 150 de bancomate la nivel național, scrie Profit.

Pe locul al cincilea se află Banca Comercială Română (BCR), care are funcția NFC disponibilă la 112 bancomate. Acest număr ar urma să crească la 500 de terminale până la finele anului, dintr-un total de 1.800 de ATM-uri. Near Field Communication este un standard de comunicare wireless care permite dispozitivelor care au această funcție să comunice între ele prin unde radio, prin simpla lor apropiere la o distanță mai mică de 10 cm.

În plus, mai este ING Bank, care a anunțat că din iarnă va lansa retragerile NFC și, totodată, din octombrie retragerile contactless pentru cardurile virtuale.