Infofinanciar > Lumea la zi > Băncile americane se pregătesc de criză! Care sunt măsurile luate de autorități
Lumea la zi

Băncile americane se pregătesc de criză! Care sunt măsurile luate de autorități

Bani, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Autoritățile de reglementare bancară din SUA iau în considerare posibilitatea de a cere marilor bănci regionale să își mărească amortizoarele de capital, pentru a facilita lichidarea acestora în cazul unei viitoare crize, a anunțat duminică Dow Jones, citând persoane familiare cu acest subiect.

Noile reguli avute în vedere includ obligația ca băncile regionale să strângă datorii pe termen lung, pe care să le poată folosi la absorbția pierderilor în caz de insolvență, extinzând o versiune redusă a regulilor care se aplică doar celor mai mari bănci americane, potrivit raportului.

Administrația Biden și autoritățile sale de reglementare sunt îngrijorate de faptul că s-a constatat o creștere constantă a celor mai mari bănci regionale din țară, inclusiv US Bancorp, Truist Financial Corp. și PNC Financial Services Group Inc., fapt ce crește riscurile unei instabilități financiare, se arată în raport.

US Bancorp și PNC au refuzat să comenteze aceste declarații ale lui Dow Jones, în timp ce un purtător de cuvânt al Truist nu a răspuns la solicitările venite din partea agenției de presă, precizează Bloomberg.

Băncile regionale, luate în vizor

Michael Barr, noul om de bază al Fed (Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii) în materie de reglementare financiară, a semnalat, într-un discurs din 7 septembrie, că este cu ochii pe marile bănci regionale „pe măsură ce acestea se dezvoltă și pe măsură ce importanța lor în sistemul financiar crește”. În primele sale comentarii publice de la preluarea funcției în luna iulie, acesta a declarat că va colabora cu alte autorități de reglementare bancară pentru a stimula așa-numitele „testamente vii” (un plan de urgență care se află pe raft în cazul în care entitatea respectivă devine insolvabilă și trebuie să fie închisă, vândută și/sau dezmembrată) ale băncilor regionale, scrie The Wall Street Journal.

Bancherii și grupurile lor comerciale spun că extinderea regulilor privind datoriile pe termen lung pe care firmele regionale trebuie să le acumuleze, este nejustificată. Forțarea băncilor care își finanțează de obicei operațiunile prin depozite să emită în schimb datorie publică, ar crește costurile pentru consumatori.

„Agențiile nu au exprimat încă un beneficiu clar sau semnificativ care să compenseze aceste costuri semnificative pentru utilizatorii finali și pentru sistemul financiar”, a declarat Lauren Anderson, vicepreședinte senior și consilier general asociat principal la Bank Policy Institute.

Activitatea de abordare a riscurilor percepute reprezentate de marile bănci regionale se află în stadii incipiente și ar trebui să fie aprobată de întregul consiliu al Fed. Federal Deposit Insurance Corp. care, de obicei, supraveghează sechestrările bancare după ce autoritățile de reglementare au stabilit că o bancă se află într-o situație financiară periculoasă, a fost, de asemenea, implicată în discuții, împreună cu un al treilea organism de reglementare bancară, Office of the Comptroller of the Currency.