Info

Românii pot rămâne fără voucherele pentru alimente! Prima tranșă a ajutorului, întârziată

Vouchere sociale, Sursă foto: Spotmedia
Sursă foto: Spotmedia

Mai multe surse politice din cadrul coaliției de guvernare au susținut că Executivul, condus de premierul Nicolae Ciucă, are ca obiectiv în 2023 ținerea sub control a ratei inflației. Astfel, dacă nu vor reuși acest lucru prin metodele convenționale, oficialii ar putea opta pentru anularea ajutoarelor financiare destinate românilor cu venituri reduse.

Astfel, 2,4 milioane de persoane defavorizate ar putea rămâne fără cei 50 de euro bilunar promiși de autorități pentru acoperirea cheltuielilor alimentelor. De asemenea, alte patru milioane de români ar putea să nu mai beneficieze de 1400 de lei ajutor de încălzire sau de cea de-a 13-a pensie.

Potrivit analiștilor financiari, dacă Guvernul va continua să ofere românilor ajutoarele promise, rata inflației va continua să crească.

Obiectivul Executivului este ca, până la sfârșitul anului 2023, rata inflaţiei să scadă spre 10%. Acest lucru ar duce automat la scăderea dobânzilor creditelor, ROBOR şi IRCC, dar și a preţurilor produselor alimentare.

În vederea acestui scop, oficialii mizează pe faptul că în 2023 va scădea prețul la energia electrică și la carburanți.

Prima tranșă a voucherelor, întârziată

Potrivit oficialilor din Guvern, prima tranșă a voucherelor pentru alimente din 2023 va fi livrată beneficiarilor cu întârziere, abia în luna martie.

Celelalte sume din cadrul schemei de ajutor vor fi acordate celor cu venituri reduse la fiecare două luni. În total, beneficiarii vor încasa un ajutor de 1000 de lei în anul 2023, din partea statului.

„Guvernul a luat două decizii extrem de importante pentru persoanele și familiile aflate în vulnerabilitate. Referitor la cardul pentru alimente, s-a prelungit pentru întreg anul 2023 valabilitatea acestui card și acordarea lui pe întreg anul 2023, adică 250 de lei o dată la două luni.

Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creșterii prețului la alimente a fost crescut de la 1500 de lei la 1700 de lei.

De asemenea, guvernul a aprobat măsurile necesare pentru ca tranșa a patra de acordare a cardului de alimente să aibă loc în perioada 19 – 23 decembrie. Așadar, numărul de beneficiari de cardul pentru alimente este de 2,4 milioane de beneficiari, iar costul unei tranșe este de 600 de milioane de lei”, a susținut ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, scrie Mediafax, citat de Antena 3 CNN.

Cine primește aceste vouchere

Potrivit legii, voucherele pentru alimente sunt oferite următoarelor categorii de persoane:

a) pensionarii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) persoanele fără adăpost.

Nu cresc pensiile și alocațiile în 2023

Mai mulți oficiali social-democrați au susținut în 2022 că, odată cu preluarea guvernării în 2023 (Marcel Ciolacu va deveni, prin rotație, premierul României), PSD va majora pensiile și alocațiile. Însă, aceste lucruri nu mai par de actualitate.

Astfel că, creșterea punctului de pensie și a drepturilor încasate de cei mici ar urma să aibă loc abia în 2024.