Infofinanciar > Info > Cum a afectat războiul din Ucraina turismul românesc? Cazările au crescut cu 17% din cauza inflației
Info

Cum a afectat războiul din Ucraina turismul românesc? Cazările au crescut cu 17% din cauza inflației

Litoral românesc Sursa foto Alltur
Sursa foto Alltur

Inflația a generat creșteri de 17% la prețurile cazărilor, susține platforma hotelieră online Travelminit, care a emis un comunicat de presă despre provocările acestui sector din anul 2022.

Anul 2022 a fost unul al provocărilor pentru industria hotelieră din România, mai ales în contextul declanțării războiului din Ucraina, dar și al inflației aflate în creștere. Turismul românesc a fost afectat de valurile de scumpiri și de tarifele ridicate practicate, care au dus la un număr mult mai mic de turiști în special la mare.

Românii au fugit de litoral, iar același lucru îl observă și platforma Travelminit, care a înregistrat pentru prima dată un număr mai mare de rezervări la munte decât la mare în timpul verii. Un factor important l-au jucat și cardurile de vacanță, care au fost folosite de turiștii români, mai ales în contextul voucherele din 2020 și 2021 au putut fi folosite în 2022.

Românii au mers mai mult la munte decât la mare

„Sezonul estival a adus surprize în ceea ce privește trendul rezervărilor de vară. Inflația a generat creșteri de 17% la prețurile de cazărilor, iar litoralul, odinioară cea mai căutată destinație a verii, a pierdut teren în fața muntelui.

Este primul an când, pe timp de vară, cea mai mare creștere din punctul de vedere al numărului de rezervări pe platforma travelminit.ro se înregistrează la munte și nu la mare. Destinațiile montane pe platforma Travelminit au înregistrat o creștere anuală a rezervărilor de 45%, pe când numărul rezervărilor de pe litoral a crescut cu doar 41% anul acesta comparativ cu anul trecut.

De asemenea, rezervările pentru marile orașe au crescut cu 31%, iar cele pentru destinațiile balneo-climaterice au crescut cu 19%, semnalându-se astfel creșteri semnificative pentru toate zonele în comparație cu vara anului trecut”, se arată în comunicat.

Foarte populare au fost și mini-vacanțele

Începând cu lunile de toamnă, turiștii români s-au orientat către mini-vacanțe. Cele mai populare destinații au fost: Brașov, Predeal, Sibiu, București, Oradea, Poiana Brașov, Sovata, Băile Felix, Cluj-Napoca, Sinaia.

„Trendul minivacanțelor a continua cu zilele libere oferite de Sf. Andrei (30 noiembrie) și Ziua Națională (1 Decembrie). Guvernul a anunțat că și ziua de vineri, 2 decembrie, va fi liberă pentru bugetari, astfel încât să se poată face punte cu weekendul, ceea ce înseamnă că românii s-au putut bucura de o minivacanță de cinci zile. În topul celor mai populare orașe pentru minivacanța de Ziua Națională au fost Brașov, Sibiu, Predeal, București, Cluj-Napoca”, se precizează în comunicat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.