Infofinanciar > Info > Problema cardurilor de alimente. Ce trebuie să facă românii care nu și-au primit banii
Info

Problema cardurilor de alimente. Ce trebuie să facă românii care nu și-au primit banii

carduri de alimente, Sursa foto antena 3
Sursa foto: Arhiva companiei

Românii care nu au beneficiat de banii pentru alimente sunt nevoiți să se adreseze caselor de pensii sau agențiilor de plăți. Pentru a primi cei 250 de lei odată la două luni, aceștia trebuie să apeleze la inspecțiile sociale din județele unde locuiesc.

Cu toate că mulți români se încadrează în condițiile impuse de lege pentru a primi suma de 250 de lei odată la două luni, unii dintre aceștia nu au primit nimic sau au primit o sumă mult mai mică decât cea prevăzută. Autoritățile îi sfătuiesc să se adreseze caselor de pensii pentru a rezolva acest lucru.

Problema cardurilor alimentare în 2024

Românii cu venituri mici au dreptul să primească cei 250 de lei pe cardurile alimentare, odată la două luni. Acest lucru este posibil datorită programului „Sprijin pentru România”. În 2024, aceste sume sunt alocate începând cu luna februarie, conform autorităților. După care, aprilie, iunie, octombrie și decembrie. Chiar dacă îndeplinesc cererile legale, unii români nu au primit aceste carduri până acum sau nu au primit sumele corespunzătoare.

În anul 2024, românii care au veniturile sub 2.000 de lei beneficiază de aceste carduri alimentare. În anii trecuți, pentru a beneficia de acest card, venitul net trebuia să fie sub 1.700 de lei.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a decis creșterea plafonului începând cu acest an. Persoanele vulnerabile vor beneficia și de pachete cu alimente, de două ori pe an.

Românii care pot beneficia de cardul de alimente

După spusele autorităților, cardurile vor emise până în anul 2027. Însă, suma va scădea considerabil, începând cu anul viitor. Oamenii vor primi 125 de lei, jumătate din suma actuală.

Conform Ministerului de Finanțe, există o categorie de oameni care beneficiază de această sumă.

Pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale au parte de acest ajutor. Veniturile lor trebuie să fie mai mici sau egale cu 2.000 lei. Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu pot primi cardul de alimente, dacă veniturile lor nu depășesc suma de 2.000 de lei.

De asemenea, familiile cu cel puțin doi copii pot beneficia de acest card, dacă veniturile nu depășesc 675 de lei per membru de familie. În acest caz se află și familiile monoparentale.

Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, pot beneficia de acest card de alimente. De asemenea, persoanele fără adăpost beneficiază de acest ajutor în funcție de prevederile legale aflate în vigoare, potrivit Daily Bussiness.ro