Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Anca Alexandrescu face dezvăluiri la podcastul HAI România: „George Maior a boicotat vizita Vioricăi Dăncilă în SUA“
Esential

EXCLUSIV! Anca Alexandrescu face dezvăluiri la podcastul HAI România: „George Maior a boicotat vizita Vioricăi Dăncilă în SUA“

Anca Alexandrescu la podcastul HAI România. Sursa foto HAI România
Sursa foto HAI România

Jurnalista Anca Alexandrescu a dezvăluit în cadrul podcastului realizat de Ionuț Cristache, difuzat pe canalul de Youtube HAI România, informații despre cum a decurs așa-zisa întrevedere a premierului Viorica Dăncilă cu vicepreședintele american Mike Pence, la Washington, din martie 2019.

Jurnalista Anca Alexandrescu a rememorat în cadrul podcastului realizat de Ionuț Cristache momentele petrecute alături de fostul premier Viorica Dăncilă, în perioada 2018-2019, în calitate de consilier onorific. Un episod aparte al acelei perioade l-a reprezentat vizita făcută de Dăncilă în martie 2019 la Washington, un eveniment ieșit din comun prin prisma manevrelor de culise care au avut loc atât peste Ocean, cât și în țară.

„La acel moment s-a făcut un lobby extrem de puternic ca Viorica Dăncilă să meargă la Wahington. Pentru că simțea că nu mai are control asupra ei, Liviu Dragnea i-a cerut să nu mai plece, dar ea a refuzat și a luat discuția pe cont propriu cu George Maior, care era ambasadorul României în SUA la acel moment. Maior a transmis pe toate canalele mesajul ca Dăncilă să nu vină pentru că îi strică vizită pe care i-o pregătea lui Iohannis. Viorica a spus nu o interesează și că se duce oricum, dar Maior efectiv i-a boicotat vizita, pentru că îi deranja apele. Noi anunțasem că Viorica Dancilă urma să aibă o întâlnire cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, însă, când am ajuns acolo, ni s-a spus că nu se mai poate“, a declarat Anca Alexandrescu.

Dăncilă nu a vrut să-l mai asculte pe Dragnea

Potrivit jurnalistului invitat în cadrul podcastului HAI România, principalul mesaj pe care premierul Viorica Dăncilă trebuia să în transmită la Washington, era cel al mutării ambasadei României de la Ierusalim, după modelul deschis de SUA. Un mesaj care stârnea controverse în țară, dar și în PSD: „Între timp se făceau presiuni asupra Vioricăi Dăncilă pentru ca să scoată din discursul pe care trebuia să îl susțină la Washington mesajul în care anunțat că mută ambasada României din Israel. Gazdele ne-au spus însă că, dacă scoatem mesajul, premierul României nu mai vorbește. Viorica Dăncilă a spus nu vrea să scoată pasajul, iar Dragnea a luat foc că își arogă ea toate meritele și își deschidea uși. În acel moment, pentru că în țară începuseră pregătirile pentru alegerile europarlamentare, Dragnea a pus-o pe Lia Olguța Vasilescu șefă de campanie și a desemnat-o pe ea să coordoneze miniștri. Lucru care pe Viorica a scos-o din minți. În seara aceea, Dăncilă s-a certat foarte tare cu Dragnea pentru că Olguța, în calitate de șef de campanie, începuse să dea ordine miniștrilor (din cabinetul ei – n.r.)“, a explicat Anca Alexandrescu.

Întâlnirea oficială cu Mike Pence nu a avut loc

La momentul vizitei în SUA, în țară nu se aflase nimic despre faptul că premierul Viorica Dăncilă nu va mai avea o întâlnire oficială cu vicepreședintele SUA Mike Pence. Și totuși, cei doi demnitari s-au întâlnit, într-un mod total neprotocolar: „Nu a fost o întâlnire propriu-zisă cu vicepreședintele SUA Mike Pence. De fapt, l-am tras deoparte și am făcut niște poze cu el. Unul a făcut poza, altul a împins-o în față pe Viorica, un altul i-a prezentat-o…“, a mai declarat Anca Alexandrescu.

Cu toate acestea, pe 25 martie 2019, pe site-ul Gov.ro a apărut un comunicat cât se poate de oficial despre întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu vice-președintele SUA, Mike Pence: „În cadrul vizitei pe care o efectuează în SUA, prim-ministrul României Viorica Dăncilă a avut astăzi o întrevedere cu vice-președintele SUA, Mike Pence, în marja reuniunii AIPAC ce are loc la Washington. Discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă deschisă și de încredere reciprocă și au aprofundat subiectele abordate cu prilejul convorbirii telefonice avute la 11 martie 2019.“

Conform comunicatului remis în urmă cu patru ani, prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a asigurat pe vicepreședintele SUA de angajamentul României pentru consolidarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral, cu accent special pe intensificarea schimburilor economice și sporirea prezenței investiționale americane în România.

„La rândul său, vicepreședintele SUA a mulțumit premierului Viorica Dăncilă pentru poziția exprimată în legătură cu intenția de mutare a ambasadei României la Ierusalim și pentru sprijinul și angajamentul față de relația transatlantică, precum și pentru contribuțiile sale operaționale și conceptuale atât în regiunea Mării Negre, cât și, mai larg, în plan internațional. Totodată, vicepreședintele SUA a anunțat că va efectua un turneu în Europa de Est, ocazie cu care va vizita și România“, se mai arată în documentul citat.