Infofinanciar > Info > Românii își doresc cei 3.000 de lei gratuiți de la stat! Succes major al programului demarat recent
Info

Românii își doresc cei 3.000 de lei gratuiți de la stat! Succes major al programului demarat recent

Ajutoare în bani pentru români
sursa foto wall-street.ro

Multe persoane țin în garaj o mașină veche pe care nu o mai folosesc și care ocupă un spațiu ce ar putea fi folosit în alt mod. Mașinile vechi pot avea un impact foarte mare asupra mediului și pot aduce consecințe grave precum poluarea. Astfel, oficialii au venit cu un proiect ce are ca scop scoaterea acestor mașini vechi din circulație, inițiativă care poate aduce un plus în contextul protejării mediului.

Săptămâna trecută a fost lansat programul Rabla Local care permite oamenilor să caseze mașini mai vechi de 15, având la nivel de compensare o sumă de bani  în valoare de 3.000 de lei care este primită pe loc și nu deține obligativitatea folosirii în scopul achiziționării unei noi mașini. Programul se desfășoară în perioada 21 aprilie – 28 aprilie 2023.

Rabla Local, un proiect de succes

Programul Rabla Local susține oferirea unei oportunități indivizilor de a casa mașinile mai vechi de 15 ani, primind în schimb suma de 3.000 de lei. Pentru a participa la acest proiect, cei interesați trebuie să se înscrie în cadrul unităților administrativ-teritoriale. ,,În perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora 23:59, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează sesiune de înscriere în aplicația informatică a unităților administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate”, au transmis reprezentanţii AFM, conform Adevărul.

Astăzi, la cinci zile de la lansarea proiectului oficialii au anunțat că numărul de cereri depuse este mare, iar bugetul este alocat în procent de 90%. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că primăriile au depus deja cereri de finanțare pentru 90% din bugetul alocat, care reprezintă suma de 240 de milioane de lei. Mai există câteva cereri care trebuie evaluate din partea aglomerărilor care au mai puțin de 2.000 de locuitori. Acestea vor finaliza evaluările la finalul lunii mai.

„În cadrul programului Rabla Local primăriile au depus deja cereri de finanţare pentru 90% din bugetul de 240 milioane de lei alocat programului. Cooperarea dintre instituţiile centrale şi autorităţile locale este esenţială şi aduce beneficii directe cetăţenilor, după cum demonstrează şi acest program. Mulţumesc primarilor pentru mobilizare, împreună scoatem din trafic 100.000 maşini poluante”, a scris ministrul Mediului pe pagina sa de Facebook.

Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor

Astăzi a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor (AOR) unde a aparticipat și Tanczos Barna. Această întrunire a avut ca scop prezentarea programelor care au fost derulate în acest an prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu. În cadrul întrunirii au fost expuse planurile și desfășurarea proiectelor Rabla Local și Rabla Plus. În plus, s-au prezentat și proiecte finanțate prin PNRR, pe care autoritățile locale au dreptul să le acceseze.

Ministrul Mediului a semnalat că există și alte proiecte în plan și care se desfășoară. „La aglomerările mai mici de 2000 de locuitori, unde sunt deja depuse câteva proiecte chiar şi de oraşe, terminăm evaluările la sfârşitul lunii mai. Avem evaluările şi contractele de finanţare finalizate pentru insulele digitalizate, urmând ca, în maxim două săptămâni, să lansăm licitaţia centralizată pentru aceste insule digitalizate. În câteva zile, vom finaliza şi documentaţia de finanţare şi pentru centrele cu aport voluntar, unde am terminat contractarea”, a anunţat Tanczos Barna, conform News.ro .