Infofinanciar > Info > Programele Rabla Clasic și Plus continuă! Administrația Fondului de Mediu a extins înscrierile până în 2023
Info

Programele Rabla Clasic și Plus continuă! Administrația Fondului de Mediu a extins înscrierile până în 2023

economica.net
FOTO: economica.net

Veste bună pentru persoanele interesate să-și achiziționeze o nouă mașină. Administrația Fondului de Mediu (AFM), a prelungit perioada de depunere a dosarelor pentru ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus”, până la 31 ianuarie 2023.

„Administrația Fondului pentru Mediu anunță prelungirea sesiunii de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic pentru solicitanții persoane fizice, persoane juridice și unități administrativ-teritoriale”.

Cine poate participa la programul Rabla

Pot depune dosarele de finanțare atât entitățile juridice, persoanele fizice dar și unitățile administrativ-teritoriale (UAT). Solicitanții pot înscrie doar în limita bugetului disponibil alocat de AFM. Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscrierile pentru anul 2022, poate fi consultat pe site-ul afm.ro la secțiunile aferente programelor.

„Având în vedere că sunt încă fonduri disponibile care pot fi solicitate, am decis să extindem sesiunea de înscriere până la data de 31 ianuarie 2023”, a declarat Laurențiu Adrian Neculăescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

O nouă perioadă de înscriere în programele Rabla și Rabla Plus a început pe 30 septembrie și ar fi trebuit să de finalizeze pe 25 noiembrie, perioadă în care cei interesați au avut șansa de a se înscrie în cele două programe, prin intermediul dealerilor autorizați.

Persoanele juridice puteau depune dosarele de finanțare cu ajutorul aplicației informatice pusă de dispoziție de Administrația Fondului de Mediu.

Obiectivele programului Rabla

Cele două programe au ca obiectiv stimularea înnoirii parcului auto național și a reducerii emisiilor gazelor cu efect de seră. Bugetele totale disponibile pentru această etapă a programului sunt distribuite astfel: pentru programul ”Rabla Clasic” se acordă o finanțare, de 139. 898. 500 de lei pentru persoanele fizice. Entitățile juridice au la dispoziție un buget de 173.300.500 de lei, iar unitățile administrativ-teritoriale dispun de 15 milioane de lei.

Pentru ”Programul Rabla Plus”, 115.500.000 de lei sunt distribuite către persoanele fizice, pentru cele juridice, AFM a prevăzut o sumă de 202. 303.000 de lei iar, Unitățile Administrativ Teritoriale vor primi tot 15 milioane de lei.

În altă ordine de idei, Administrația Fondului de Mediu, a anunțat o nouă sesiune a programului Rabla pentru Electrocasnice, program aflat la a doua ediție are un buget alocat de 50 de milioane de lei, divizat pentru fiecare etapă în parte. Termenul limită pentru crearea conturilor de utilizator în aplicația informatică este 25.11.2022, potrivit agerpres.ro.