Infofinanciar > Info > Azi începe programul Rabla Local 2023! Cât oferă statul și până când se pot depune cererile
Info

Azi începe programul Rabla Local 2023! Cât oferă statul și până când se pot depune cererile

masini, sursa foto Gds
sursa foto Gds

Mașinile mai vechi sau care nu mai funcționează bine pot da bătăi de cap. Multă lume păstrează garajul ocupat de mașina bunicului, care cu siguranță nu mai poate fi condusă. În alte cazuri este vorba de atașament emoțional față de o mașină veche, care încă poate circula pe șosele. Mașinile vechi pot avea un impact foarte mare asupra mediului, iar scoaterea acestora de pe drumuri ar aduce un plus în lupta cu poluarea.

Pentru cei care au mașini vechi, care nu mai funcționează sau pe care nu le mai folosesc există un program care îi poate ajuta. Astăzi, 21 aprilie, începe programul Rabla Local care permite oamenilor să caseze mașinile mai vechi de 15 ani, primind în schimb o sumă de bani pe care o folosesc cum doresc. Acest program nu prezintă obligativitatea cumpărării unei noi mașini cu acea sumă primită.

Programul Rabla Local

Programul se va desfășura pe o perioadă de o săptămână, iar sesiunea de înscrieri este realizată de AFM. Astfel, înscrierea se va putea realiza în cadrul unităților administrativ-teritoriale care sunt implicate în program. ,,În perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora 23:59, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează sesiune de înscriere în aplicația informatică a unităților administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate”, au transmis reprezentanţii AFM.

Conform AFM, se va pune la dispoziție pe site anunțul de deschidere a procedurii de depunere a cererilor, în urma publicării rezultatelor examinării cererilor depuse de către unitățile administrativ-teritoriale, a finalizării acordurilor de delegare încheiate între Administrația Fondului pentru Mediu și unitățile administrativ-teritoriale și a publicării pe site-ul www.afm.ro a listei UAT-urilor care au încheiat acorduri de delegare.

Acest proiect presupune obținerea unei sume de bani în schimbul casării unei mașini vechi, fără a exista condiția de a cumpăra un autovehicul nou cu valoarea primită. În cadrul programului Rabla Local, românii pot casa mașini mai vechi de 15 ani. Aceștia vor primi la schimb suma de 3.000 de lei.

3.000 de lei din programul Rabla Local

În urmă cu câteva săptămâni, ministrul mediului a anunțat începerea acestui program care are ca scop reducerea impactului negativ al autoturismelor vechi. „În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni” a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

De asemenea, acesta a semnalat că există un buget al AFM de 240 de milioane de lei destinat acestui proiect. În plus, un procent de 20% va fi suportat de autoritățile locale. „Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare.” a semnalat Tanczos Barna.

Programul a fost amânat de mai multe ori în anul 2022, deoarece primarii nu au vrut să plătească mai mult de 20% din taxă. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat  că ședința de lansare a programului va avea loc în primul trimestru din 2023. Aceasta a fost cea de-a treia amânare a începerii programului, programat inițial în septembrie 2022, conform Adevărul .