Infofinanciar > Info > Românii, hoți internaționali. Un cuplu arestat de FBI în SUA pentru spălare de bani
Info

Românii, hoți internaționali. Un cuplu arestat de FBI în SUA pentru spălare de bani

relatii romania sua, sursa foto dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Un cuplu de români, soț și soție, au fost recent arestați în Statele Unite ale Americii. Acuzația sub care au fost puși aceștia este aceea de spălare de bani, mai exact a sumei de 1,4 milioane de dolari. Banii ar fi provenit din furturi de bijuterii și multiple escrocherii. Aagenții FBI spun că cei doi ar fi încasat ilegal o altă sumă de 32.000 de dolari sub forma ajutorului social din timpul pandemiei. După realizarea perchezițiilor din România, autoritățile au confiscat din casele familiei multiple vehicule de lux, monede de aur și sume de bani, într-un total de 600.000 de euro.

Povestea cuplului român

Ambasada SUA declară că cei doi soți, Eduard și Floarea Ghiocel, cu vârstele de 47 și 48 de ani, ar fi lideri ai unui grup transnațional de crimă organizată din România. Autoritățile spun că numai în perioada de martie 2020-septembrie 2022, ar fi comis 17 furturi de bijuterii în orașul din California, San Diego. Mai mult de atât, în perioada pandemică, cei doi ar fi depus cereri false pentru a face rost de asigurări de șomaj destinate lucrătorilor afectați de pandemie. Astfel, câștigurile obținute de la statul californian ar fi fost de 32.350 de dolari. În afara soților Ghiocel, sub atenția anchetatorilor se află și patru membrii ai familiei sau apropiați: Gabriel Ghiocel, Marius Ghiocel, Larisa Ghiocel și Argentina Alexandru. Potrivit autorităților, suspecții ar fi amanetat bijuteriile și ceasurile de aur furate din magazinele de bijuterii din Los Angeles, banii fiind transferați ulterior în țară pentru achiziția lingourilor și monedelor de aur. În același timp, aceștia cumpărau vehicule luxoase din orașul îngerilor, mai apoi trimițându-le în România, conform Digi24.

În totalitate, anchetatorii susțin că gruparea formată din soții Ghiocel și complicii acestora ar fi adus în țară bunuri ce valorează aproximativ 1,4 milioane de dolari. În scopul probării activităților ilegale, marți, polițiștii au ajuns la casele familiei Ghiocel din județul Vâlcea. Ulterior celor șapte percheziții, autoritățile au confiscat vehicule de lux, monede de aur și sume de bani în valoare de 618.075 de dolari.

Declarațiile autorităților

Conform procurorului Randy Grossman, persoanele păgubite de cei doi români au fost oameni în vârstă din San Diego, de la care ar fi furat obiecte de valoare financiară și sentimentală. Procurorul a mulțumit echipei de urmărire penală, agențiilor de anchetă și autorităților din România pentru implicare.

„Este important să transmitem un mesaj criminalilor: siguranța tuturor din comunitatea noastră contează!”, a precizat și șeful poliției din San Diego, David Nisleit.

„FBI dorește să mulțumească partenerilor noștri locali, statali, federali și români pentru cooperarea lor incredibilă în acest caz. Mulțumiri speciale autorităților române, care au fost esențiale!”, a afirmat Stacey Moy, agentul special responsabil de la Biroul FBI din San Diego.

„Soții Ghiocel au vizat programe de ajutor în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19. Trebuie să tragem infractorii la răspundere pentru acțiunile lor și despre asta este vorba în această investigație”, a menționat Tyler Hatcher, agent special responsabil cu Biroul de Investigații Criminale din Los Angeles al IRS.

Conform comunicatului oferit de Ambasadei SUA în România, cei doi români riscă până la 20 de ani de închisoare și o amendă de 500.000 de dolari pentru ilegalitățile săvârșite.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.