Infofinanciar > Info > Ne-am luat după unguri! România ar putea produce baterii pentru mașinile electrice
Info

Ne-am luat după unguri! România ar putea produce baterii pentru mașinile electrice

baterie auto, sursa autoatu
sursa autoatu

România dorește să fie o parte a industriei producătoare de baterii auto. Ministrul Economiei, Florin Spătaru a plasat un memorandum pe masa Guvernului. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a cerut ca ministerul condus de acesta să primească un mandat, pentru a desfășura acțiuni de căutare a unor investitori străini, în scopul implementării unui proces de producție a bateriilor destinate mașinilor electrice.

Acesta dorește să identifice oportunități de finanțare în legătură cu producția de baterii. Proiectul este avizat de ministerul de Finanțe, al Mediului, al Afacerilor externe, al Investițiilor și proiectelor europene.

O nouă implementare, producția de baterii auto

Florin Spătaru, ministrul Economiei, dorește să deschidă României perspectiva asupra producției de baterii auto. Acesta a afirmat că lipsa bateriilor este una dintre cele mai relevante probleme la nivelul Uniunii Europene și SUA. Acesta este de părere că România se poate implica pentru a ajuta la diminuarea acestei situații.

„Pentru România, producerea de baterii este un imperativ strategic pentru tranziția către o energie curată, pentru modernizarea și competitivitatea industriei. Acest aspect va stimula crearea de locuri de muncă și creștere economică, va impulsiona cercetarea și inovarea și va pregăti industria românească în vederea respectării angajamentelor și obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice stabilite de UE, ținând cont și de prevederile Acordului de la Paris” se precizează în Memorandum.

Ministrul precizează că preocuparea generală legată de energia curată, va determina o creștere din ce în ce mai mare în acest sector. Domeniul necesită investiții substanțiale, precum și inovări ale strategiei legate de industrializarea lor la nivel mondial.

”Prin urmare, bateriile, ca resursă esențială pentru industria auto, electro-mobilitate, pot fi considerate un lanț valoric strategic, domeniu care necesită investiții substanțiale precum și stimularea inovării în contextul unei strategii consolidate pentru politica industrială, care vizează să construiască o bază industrială integrată, durabilă și competitivă la nivel mondial”, arată documentul.

România trebuie să se upgradeze tendințelor mondiale

Această decizie de a fabrica baterii auto ar duce la creșteri economice semnificative, bateriile reprezentând până la 40% din valoarea unui autovehicul, precizează documentul.

Piața necesită exploatare deoarece numărul de vehicule electrice este în continuă creștere. Curentul general de protejare a mediului și reducerea noxelor a dus la o creștere a vehiculelor de acest gen prezente în circulație.

„Se preconizează că 4 milioane de vehicule electrice se află în circulație la nivel mondial și că acest număr va crește la 200 de milioane până în 2028 și că va ajunge la 900 de milioane până în 2040.” prezintă documentul, conform G4Media .

Industria auto românească trebuie să evolueze rapid pentru a face față tendințelor mondiale care promovează convertirea spre modelele electrice, iar acest proiect care prevede dezvoltarea capacității de a produce baterii pentru mașinile electrice poate fi o soluție folositoare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.