Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația mare, bucurie pentru companii. Banca Centrală Europeană se confruntă cu o realitate sumbră
Lumea la zi

Inflația mare, bucurie pentru companii. Banca Centrală Europeană se confruntă cu o realitate sumbră

BCE Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN

În timpul întâlnirii de analiză din cursul săptămânii trecute, legislativul Băncii Centrale Europene a descoperit faptul că marile companii profită de nivelul ridicat al inflației. Acest lucru se întâmplă în timp ce oamenii de rând care se chinuie să își plătească facturile.

În ultimele nouă luni, dacă se face o retrospectivă macroeconomică, se va observa faptul că prețul produselor a înregistrat creșteri masive, în toate sectoarele, în special în țările ce fac parte din Uniunea Europeană.

Dobânzi, la nivel record

Ca răspuns la acesta majorare, Banca Centrală Europeană a crescut și ratele dobânzilor, acestea ajungând la cel mai mare nivel al ultimelor patru decade. Scopul oficialilor bancari a fost acela de a reduce cererea, în principal, dar și faptul că odată ce prețurile mari vor determina și creșterea salariilor, se va forma o spirală a inflației.

Ultimele date analizate de Banca Centrală Europeană au arătat faptul că profiturile companiilor au crescut. Ceea ce este important în acest caz este faptul că firmele au majorat prețurile mult prea mult comparativ cu prețul real al produselor, potrivit bani.md.

Dacă se va opri creșterea prețurilor produselor, atunci inflația, ce a fost stimulată aria mare a companiilor se va auto-corecta. În acest fel va fi evitată pierderea cotei de piață. se resimte o diferență între modurile în care încetinesc creșterea prețurilor și a salariilor și creșterea inflației.

Acest lucru va determina și mai mult Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene să lupte împotriva creșterii dobânzii.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene a spus că inflația subadiacentă din zona euro va rămâne ridicată pe termen scurt. Astfel, o majorare cu 50 de puncte de bază a dobânzii instituției în cursul lunii curente este din ce în ce mai sigură.

BCE a majorat deja ratele cu 3 puncte procentuale din iulie și a promis, în esență, o nouă creștere de jumătate de punct procentual pe 16 martie, dar investitorii au speculat recent cu privire la o mișcare și mai mare, având în vedere datele slabe privind inflația.

Lagarde a declarat că majorarea semnalată este acum „foarte foarte probabilă”, dar a avertizat, de asemenea, că inflația subiacentă, care filtrează prețurile volatile ale alimentelor și combustibililor, ar putea rămâne neplăcut de ridicată, chiar dacă rata globală a inflației scade în lunile următoare.

Ce se va întâmpla cu inflația?

Mai mulți factori de decizie politică au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE trebuie să continue până când inflația de bază se redresează și începe să scadă spre ținta de 2% a BCE.

Inflația subiacentă a urcat luna trecută la un nivel record de 5,6%, iar unii factori de decizie se tem că această creștere se datorează acum unei creșteri bruște a salariilor din sectorul serviciilor, ceea ce face ca creșterea prețurilor să fie mai durabilă și mai greu de oprit.

„Trebuie să continuăm să luăm toate măsurile necesare pentru a readuce inflația la 2%. Și vom face acest lucru”, a declarat Lagarde, potrivit reuters.com.

De asemenea, ea a adăugat că economia zonei euro rezistă mai bine decât se temea, iar producția ar trebui să accelereze de la aproape stagnare în ultimul trimestru al anului 2022.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.