Infofinanciar > Lumea la zi > Zona euro majorează rata dobânzilor pentru prima dată în 11 ani! Banca Centrală Europeană a făcut anunțul
Lumea la zi

Zona euro majorează rata dobânzilor pentru prima dată în 11 ani! Banca Centrală Europeană a făcut anunțul

banca centrală europeana
sursă foto: hotnews.ro

Pentru că rata inflației se apropie rapid de o valoare cu două cifre, a fost necesară  majorarea ratelor, chiar dacă acest lucru încetinește, sau chiar prăbușește, o economie care suferă care a fost considerabil impactată de pe urma războiului dintre Ucraina și Rusia. Așadar, Banca Centrală Europeană (BCE) va majora joi, 21 iulie, ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de un deceniu, în fața inflației în creștere.

De ce a crescut inflația și cum se încearcă o diminuare

BCE a anunțat că dorește să reducă inflația la 2% pe termen mediu, care la momentul actual este 8,6% și se preconizează că va continua să crească în continuare. Inflația în zona euro a crescut constant sub efectul combinat al fondurilor de redresare post-Covid, al tensiunilor din lanțurile de aprovizionare și al crizei energetice legate de ofensiva rusă din Ucraina.

Majoritatea economiștilor intervievați de Reuters au spus că banca ar trebui să majoreze cu 50 de puncte de bază, în ciuda unei preziceri de 25 de puncte de bază. Astfel, rata de depozit de minus 0,5% va ajunge la valoarea de zero, o cifră record până la momentul actual, scrie economedeia.ro. Valorile au scăzut spre negativ în anul 2014, iar de atunci nu au mai atins valori pozitive.

Euro vs Dolar

“O majorare de 50 de puncte de bază a BCE ar putea împinge euro cu 2% în ziua respectivă; mai mult dacă piețele de active ar fi în general favorabile riscului”, a declarat Steven Englander de la Standard Chartered, o companie internațională cu servicii bancare și financiare multinaționale. În același timp, John Doyle, vicepreşedinte pentru tranzacţii la Monex USA, a spus că: ”Euro a scăzut ieri (marţi, 19 iulie n.r.) din cauza uşoarei posibilităţi ca BCE să ia în considerare o creştere de 0,50 puncte procentuale. Cred că aşteptările în acest sens au scăzut puţin în această dimineaţă (miercuri, 20 iulie n.r.), mai ales odată cu criza energetică din nou în prima pagină”.

Dolarul a scăzut recent cu aproximativ 0,52% faţă de euro, moneda europeană ajungând la valoarea de 1,0168 dolari, conform stiripesurse.ro. Euro a fost supusă unei presiuni suplimentare provocate de mișcările politice europene, cum ar fi, crizei politică din Italia. Plecarea lui Draghi din fruntea guvernului italian ar putea duce la dizolvarea Parlamentului și la alegeri anticipate în toamna acestui an. Cu toate acestea, „o criză politică autoprovocată în Italia este un caz de manual în care BCE nu ar trebui să intervină”, avertizează Frederik Ducrozet, economist-șef la Pictet Wealth Management.

Chiar dacă dolarul este în creștere, câştigurile sale au fost limitate. Asta se datorează comercianţilor le-ar fi fost teamă și au ezitat să facă mişcări importante înaintea unei decizii de politică monetară a Băncii Centrale Europene de joi, 21 iulie, transmite Reuters.

Acțiunile BCE

Se pariază pe o acțiune „hotărâtă” a Băncii Centrale Europene, lucru evidențiat de aprecierea recentă a euro în raport cu dolarul. De ce „să ne chinuim cu o majorare de 25 de puncte de bază și să mai așteptăm până în septembrie pentru a o scoate din teritoriul negativ?”, se întreabă Antoine Bouvet, specialist în rate de dobândă la ING, potrivit hotnews.ro.

În același timp, Franck Dixmier, șeful departamentului de gestionare a obligațiunilor de la Allianz Global Investors spune că este „greu de imaginat să ne petrecem vara cu rate negative când inflația din zona euro va continua să crească”.