Infofinanciar > Info > România trece la Euro! Când se va adopta noua monedă
Info

România trece la Euro! Când se va adopta noua monedă

Lei și euro
Sursă foto: pfongabe33
Vești de ultimă oră pentru români. Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a făcut un anunț de o importanță majoră, conform căruia Guvernul este decis ca România să adopte moneda euro în anul 2029.
România și-a stabilit o țintă, și anume să treacă la moneda euro în anul 2029. Oficialul ce a luat cuvântul în legătură cu subiectul a fost Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, care a declarat că țara noastră ar putea adopta euro chiar mai rapid decât la termenul prevăzut, cu condiția îndeplinirii mai multor criterii.„Dacă PNRR se va implementa în totalitate, putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029. Vom avea și criterii de convergență nominală îndeplinite, dar vom crește și convergența reală. Am încredere în capacitatea mediului de afaceri românesc și a poporului de a trece peste toate problemele și de a merge mai rapid mai departe. Singura chestiune de făcut: să stăm la masă în dialog”, a menționat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.Autoritățile din România se străduiesc de mai mult timp să ușureze tranziția de la lei la euro. Aderarea la zona euro ar însemna un acord în clasa politică, dar voința lor nu este îndeajuns, în special când țara noastră are de-a face cu deficite financiare serioase și o fragilitate majoră a balanței externe.

Termenul prevăzut

Un nou raport a fost publicat recent. Acesta este intitulat România – Zona Euro Monitor nr. 10/2022 și a fost coordonat de academicianului Daniel Dăianu. Raportul prezintă în amănunt o serie de probleme economice din țara noastră care îngreunează adoptarea monedei euro în locul leului românesc. În concluzie, în lipsa unei fortificări fiscale de durată, nu este realistă dorința de a adera rapid, conform click.ro.

La 1 iunie 2022, Consiliul a comunicat, în ceea ce privește decizia de aderare a Croaţiei la zona euro, repetând faptul că această incluziune reprezintă o decizie politică, dar problema generală este aceeași de dinaintea pandemiei, și anume, puterea statului membru care candidează de a se asigura că nu există vulnerabilități macroeconomice și financiare și construirea unui zid de apărare în fața șocurilor și dezechilibrelor macroeconomice.

Trecerea la moneda euro va costa băncile din Croaţia o sumă de circa 1 miliard kuna (aproximativ 133 milioane euro) pe an sub formă de comisioane de conversie şi între 80 şi 100 milioane euro, cheltuieli destinate adaptării serviciilor IT şi a reţelelor de bancomate, potrivit unui calcul al Asociaţiei Croate a Băncilor (2022).

Banii se schimbă. Concluziile expuse de BCE şi CE în Rapoartele de convergenţă (CE, 2022d) publicate la data de 1 iunie a.c., care evaluează progresele făcute de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia, cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat legal să adopte moneda euro, duc către același punct:

– doar 2 țări îndeplinesc criteriul de stabilitate a preţurilor (Croaţia şi Suedia)

– toate statele membre bifează criteriul ce vizează finanţele publice, cu excepţia României (singurul stat membru aflat în Procedură de Deficit Excesiv)

– Bulgaria şi Croaţia bifează criteriul cursului de schimb

– Bulgaria, Croaţia, Cehia şi Suedia bifează criteriul ratei dobânzii pe termen lung;

– Croaţia îndeplineşte cele patru criterii de convergenţă nominală, iar legislaţia sa este în totalitate aliniată cu cerinţele TFUE, conform documentului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.