Infofinanciar > Info > Puterea de cumpărare a românilor începe să scadă. Cheltuielile de consum, o povară din ce în ce mai mare din buget
Info

Puterea de cumpărare a românilor începe să scadă. Cheltuielile de consum, o povară din ce în ce mai mare din buget

Bani
Sursă foto: Capital

Datele Eurostat arată cum din 2011 până 2021 ponderea în totalul bugetului de cheltuieli a crescut anul trecut pentru prima dată, la 25%, de la 24,8% în 2021. România rămâne țara din Uniunea Europeană care cheltuie cel mai mult din veniturile lunare pe mâncare și băuturi nealcoolice, scrie Ziarul Financiar.

Din 2011 până în 2021, ponderea cheltuielilor de consum din veniturile gospodăriilor românești a scăzut treptat, de la 28,4% la 24,8%, cu excepția unor ani în care a crescut dar s-a redresat, arată datele Eurostat analizate de Ziarul Financiar în ediția print de pe data de 15 martie. În anul 2022 se înregistrează o creștere de 0,2% a cheltuielilor din gospodărie cu alimentele, semn al scăderii puterii de cumpărare.

Puterea de cumpărare a românilor începe să scadă

Dintre țările Uniunii Europene care au publicat datele pentru cheltuielile totale ale gospodăriilor pentru anul 2022, România, Islanda, Norvegia și Malta, țara noastră are cel mai ridicat procent alocat bunurilor de consum și în principal cheltuielilor pe mâncare și băuturi nonalcoolice. Totodată, ponderea acestor cheltuieli a scăzut în bugetul celorlaltor țări, semn că scumpirile nu au afectat puterea de cumpărare a cetățenilor din Malta, unde s-a ajuns de la 14,1% la 13,5%, sau Norvegia, unde s-a ajuns la 12,5% la 11,4%.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, pentru luna februarie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,35% de la an la an, unele alimente înregistrând creșteri de preț cuprinse între 30 și peste 60%, cum este cazul zahărului. Inflația, medie pentru anul 2022 a fost de circa 16%, precizează Ziarul Financiar.

Dăm din ce în ce mai mulți bani pe mâncare

În statisticile Eurostat pentru anul 2021 doar cinci țări din Europa alocau mai mult de 20% din bugetul gospodăriei pentru mâncare și băuturi nonalcoolice: Bulgaria (20,01%), Lituania (20,4%), Serbia (23,3%), Turcia (23,4%) și România (24,8%). Estonia era fix la limită, cu 19,9%, alături de țări precum Polonia și Slovacia, cu 19,6%.

Înainte de pandemie, conform INS, în trimestrul III din 2019, 61,2% din cheltuielile unei gospodării românești mergeau pe bunuri de consum, dintre care mai mult de jumătate, 31,3%, pe produse agroalimentare și băuturi nealcoolice. În trimestrul III din 2022, adică trei ani mai târziu, ponderea cheltuielilor de consum din veniturile unei gospodării creștea cu doar 0,1%, în timp ce cheltuielile pentru produse agroalimentare și băuturi nealcoolice creșterea cu 2%, până la 33,3.

În structura cheltuielilor totale de consum pe destinații, în 2022 românii au cheltuit mai puțini bani cu educația, recreearea și cultura, serviciile HoReCa, îmbrăcămintea și încălțămintea decât înainte de pandemie.

În Statele Unite, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,4% de la o lună la alta și cu 6,0% de la un an la altul, potrivit Departamentului Muncii  de la Washington exact în conformitate cu așteptările economiștilor. Dar IPC de bază, care exclude costurile cu energia și alimentele, a crescut cu 0,5% de la o lină la alte, cel mai mult din septembrie 2022. Alți indicatori indică faptul că inflația se menține încă la un nivel mare, ceea ce sporește presiunile cu care se confruntă consumatorii și ridică posibilitatea unei acțiuni mai agresive din partea Fed.

Informații preluate din ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 15 martie 2023.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.