Infofinanciar > Info > Carnea de porc ar putea fi extrem de periculoasă! Ce avertizează nutriționiștii
Info

Carnea de porc ar putea fi extrem de periculoasă! Ce avertizează nutriționiștii

carne de porc, sursa lidl.ro
sursa lidl.ro

De Crăciun, pregătirea preparatelor din carne de porc este o tradiție pentru români. Carnea de porc este cea mai consumată carne roșie la nivel mondial, iar poporul nostru este cunoscut pentru iubirea față de aceasta. Însă este carnea de porc atât de sigură precum se crede? 

Carnea de porc slabă este o sursă mare de proteine și vitamine în alimentația umană, iar un consum echilibrat și moderat poate consta într-o dietă sănătoasă. Însă porcul are, de asemenea, multe calorii și grăsimi, care pot duce la o alimentație proastă, grasă, dacă nu este consumat în moderație. Nu doar atât, dar consumul în exces poate duce chiar la boli și afecțiuni grave.

Ce oferă organismului 100 de grame de carne de porc 

Carnea de porc este foarte bogată în proteine, esențiale pentru dezvoltarea organismului copiilor și menținerea în formă a masei musculare a adulților. Carnea slabă, gătită, conține 26% proteine. Atunci când aceasta este uscată, poate ajunge la un total de 89% proteine, ceea ce o face, pe departe, să ia titlul de cel mai bogat aliment în proteine. 

Totodată, carnea de porc este bogată în vitamine și minerale, printre care se numără tiamina, seleniul, fierul și zincul, care sunt esențiale pentru imunitate si sănătatea sistemului nervos. Sunt prezente și vitaminele B3, B6 si B12 și au mare importanță în activitatea metabolică a organismului. Carnea de porc mai conține si o serie de substanțe bioactive, pe lângă vitaminele și mineralele, importante pentru sănătate: creatina, taurina, aminoacizi care favorizează creșterea și întreținerea masei musculare, dar si glutation, un antioxidant cu rol esențial. 

Vorbind de ce cauzează carnea de porc să îngrașe, vedem că aceasta conține extrem de multe grăsimi. În medie, proporția de grăsime din carnea de porc variază între 10 și 16% din cantitatea măsurată, dar poate fi chiar mai mult de atât, în funcție de rasa animalului. Carnea de porc, ca mai toate cele roșii, este compusă în principal de grăsimi săturate și nesăturate, la care se adaugă cantități mici de grăsimi mononesaturate și polinesaturate.  

De ce este carnea de porc periculoasă 

Cu toate că este bogată în proteine și iubită de mulți, consumul de carne de porc în cantități prea mari este foarte periculos pentru sănătatea organismului uman. Nutriționiștii nu recomandă consumul a mai mult de 200 de g de carne de porc de două ori pe săptămână. În caz contrariu, posibilitatea de a fi formate varii afecțiuni, precum boala cardiovasculară, care este cea mai la risc, este ridicată. 

Unele studii arată că există un risc ridicat de boli de inimă conectat cu consumul de carne roșie procesată, dar și pentru cea neprocesată conform altora. O ipoteză comună este însă, legată de conținutul de colesterol și grăsimi saturate din carnea de porc care duc la boli de inimă. Asta nu se aplică, desigur, pentru ce care consumă ocazional carne de porc, moderat, cum ar fi în preajma Crăciunului sau la ocazii speciale, conform nutriționistei Lygia Alexandrescu, la Antena3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.