Infofinanciar > Info > România, țara cu cei mai mulți copii crescuți de stat din UE. Birocrația ucide speranța
Info

România, țara cu cei mai mulți copii crescuți de stat din UE. Birocrația ucide speranța

copil adoptie
Foto. romaniatv.net

Azi, 2 iunie, este “Ziua Copiilor Adoptați din România”. Conform datelor oficiale, aproape 50.000 de copii trăiesc fără părinți în instituțiile statului. În 2021 au fost adoptați doar 1.500 de orfani.

Prea puțini dați în adopție

O altă informație ne spune că doar 5.000  de copii au dosarele finalizate și pot fi adoptați. Culmea, însă, nici pentru ei nu sunt suficienți doritori. Pe listele pentru adopție nu există decât  3.000 de cupluri aprobate.

Voluntarii care activează în domeniu spun că legea adopției nu îi avantajează nici pe cei care vor să adopte, dar nici pe copiii care își doresc o familie adevărată. Aceasta s-ar părea că este cauza pentru care România are cel mai mare număr de copii în grija statului din Uniunea Europeană. Ca să nu mai spunem că fenomenul cel mai periculos ncă dăinuie: mulți dintre ei fug din centrele de plasament și ajung în stradă unde nu îi mai caută nimeni.

Există, din păcate, și categoria de „copii greu adoptabili”. Aceaștia sunt acei copii ale căror dosare sunt gata de cel puțin 9 luni de când s-a stabilit că pot fi adoptați, însă nu s-au găsit familii potrivite. Aceasta înseamnă că au anumite probleme de sănătate, o vârstă mai mare sau trăsături evidente ale unei anumite etnii. Sunt puține cazurile fericite în care acești copilași își găsesc părinți.

Proces greoi

Pentru că, de-a lungul anilor, procesul de adopție în România a fost extrem de greoi, Guvernul a simplificat anul trecut procedurile. Însă multe asociații care luptă pentru copiii nimănui spune că legea trebuie modificată din nou.

Azota Popescu, președintele Asociației Catharsis, spune că “Sunt zeci de mii de copii blocați în sistem. De exemplu, copiii mici, în loc să fie dați în adopție națională, sunt ținuți până la 7 ani în familii de asistenți maternali, mai multe case, mutate de la unul la altu, în loc să fie dați în adopție. La 7 ani sunt mutate în centre rezidențială, atunci copilul regresează în plan emoțional, educațional, crește, familiile preferă copii mici. Legea trebuia din start abrogată, nu modificată de patru ori. Dovada cea mai elocventa: numărul foarte mare al copiilor instituționalizați. Sunt declarați, la aceasta oră, 47.000”.

În 2017, deşi au fost declaraţi adoptabili, 19.000 de copii, numai pentru 10 la sută dintre aceştia viaţa s-a schimbat în bine.

Ce s-a făcut

În 2018, guvernul a adoptat o modificare a legii, potrivit căreia autorităţile nu vor mai trebui să caute rudele de până la gradul al patrulea, înainte să declare un copil adoptabil, ci doar părinţii care îşi părăsesc copiii. În plus, părinţii adoptivi ar urma primească un stimulent financiar de la stat de cel puţin 600 de lei.

Deși au fost des amintite, nu știm în ce stadiu se află studierea unei variante adopţiilor la nivel internaţional.