Infofinanciar > Info > Reducerea risipei alimentare în România- plan la nivel înalt. Ce au de gând oficialii?
Info

Reducerea risipei alimentare în România- plan la nivel înalt. Ce au de gând oficialii?

risipa alimentara sursa foto PRO TV
Sursa foto: PRO TV

Parlamentarii din majoritatea partidelor au întocmit un proiect legislativ ce are ca scop reducerea risipei alimentare în România la jumătate, până în anul 2030. Acesta vine în momentul în care inflația a atins cote foarte mari, dar și în momentul unei posibile crize alimentare mondiale.

Anual, în România, sunt risipite 2,5 milioane de tone. Fiecare român aruncă la gunoi în medie 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Aceste cifre plasează România la jumătatea clasamentului european al țărilor care aruncă mâncarea.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că 49% din risipa alimentară este la nivelul gospodăriilor individuale.

În anul 2021, numărul românilor care erau în preajma sărăciei era de aproximativ 4,6 milioane. Acest lucru înseamnă că un procent important din populație are venituri sub pragul sărăciei.

Ce se întâmplă în țările dependente de cerealele exportate din Ucraina?

La nivel mondial, situație este și mai îngrijorătoare, în special în țările din Africa. Multe state de pe acest continent depindeau direct și într-o proporție destul de mare de cerealele produse în Ucraina sau Rusia. Cele mai afectate țări africane în urma războiului izbucnit de Vladimir Putin sunt Somalia și Benin. Acestea depinde în proporție de 100% de exporturile din cele două țări aflate în conflict. Următoarele țări dependente cu procente puțin mai mici sunt Egiptul și Sudanul, potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare.

Risipa alimentară din România este o problemă reală

În România, legea pivind risipa alimentară a prins avânt. Proiectul acesta a fost inițiat de patru deputați de la USR, PNL, PSD și UDMR: Diana Buzoianu, Florin Alexe, Bogdan Ican și Zoltan Miklos.

„Va fi creată o platformă electronică în care operatorii economici vor avea obligația de a raporta datele cu privire la risipa alimentară. De asemenea, ei sunt obligați să depună toate eforturile de a încheia contracte-cadru pentru donarea alimentelor care urmează să expire și trebuie să-și instruiască proprii angajați pentru a implementa planurile de prevenire a risipei alimentare”, a declarat deputata USR, Diana Buzoianu, pentru Europa Liberă.

Bugetul alocat este în valoare de 40.000 de euro. Această inițiativă vine în momentul în acre și la nivel european se pune problema unei legislații pe tema risipei alimentare.

„În momentul de față, directiva privind risipa alimentară se află în dezbatere publică europeană. Cred că ar fi mai bine să mergem armonizați cu legislația europeană pentru că ulterior aceasta va suporta o evaluare europeană”, a declarat Decebal Pădure, vicepreședinte al federației patronale UPR Business România și reprezentant al României în Consiliului Economic și Social European.