Infofinanciar > Info > În România, preţuri la energie electrică pe piața spot ajung la valori peste media ţărilor europene
Info

În România, preţuri la energie electrică pe piața spot ajung la valori peste media ţărilor europene

România o să devină cel mai important hub energetic din UE

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, intervine din nou în problematica prețurilor. Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, oficialul din Guvern menționează că România înregistrează la momentul de față preţuri la energie electricăce ajung la valori peste media ţărilor europene, pe piaţa spot.

Chiar și așa, acest fenomen nu avut un impact negativ în ceea ce reprezintă facturile primite de români. Căci Guvernul a luat decizia să plafoneze prețurile până la data de 31 martie 2025. „România înregistrează în aceste zile preţuri la energie electrică peste media ţărilor europene. Este important de precizat că aceste preţuri sunt pe pieţele spot, unde volatilitatea este dată de mai mulţi factori, unii interni, alţii externi”, transmite Sebastian Burduja.

Explicațiile lui Burduja

„La fel de important, ca să înţelegem cum funcţionează pieţele pe termen scurt, este să ne amintim şi ce s-a întâmplat pe 29 aprilie, de exemplu, când România a avut cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune şi al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană. Sau pe 20 martie, când preţul în ţara noastră a fost şi cu 40% mai mic faţă de preţurile din Polonia, Germania”, a mai scris ministrul Energiei. „Acestea sunt doar două exemple”.

Apoi, a amintit că acest fenomen de pe piața spot nu are niciun efect negativ asupra facturilor primite de români. „Şi poate cel mai important este că volatilitatea preţurilor din această perioadă nu are niciun impact negativ în facturile noastre. Ţinem preţurile sub control, prin mecanismul de plafonare, până la 31 martie 2025”.

„Am primit confirmări de la Eurostat, în ultimul raport, că preţul plătit de populaţie în România este al cincilea cel mai mic din UE. Iar din analizele noastre, pe baza informaţiilor primite de la principalii furnizori, preţurile facturare în ultimele luni sunt şi cu 15% mai mici faţă de plafonul maxim”, explică ministrul prin intermediul postării de pe reţeaua de socializare.

Plafon până în martie 2025

Pe mai departe, conform celor transmise de către Burduja, printre factorii care au un impact în ceea ce privește stabilirea preţurilor de pe pieţele spot se numără producţia scăzută de energie eoliană din țara noastră România, dar şi din ţările vecine. Iar acest factor a ajuns să genereze diferenţe de preţ pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) între ţara noastră şi statele din Vestul Europei, interconexiunea Austria-Ungaria care este folosită la maximum, conform datelor de pe entso-e. Iar în România ajunge, astfel, prea puţină energie ieftină din Occident, căci mare parte dintre aceasta rămânâne în Ungaria.

De menționat că în România a avut loc revizia planificată la Nuclearelectrica. Iar Sebastian Burdjua ține să reamintească că, în luna mai a acestui an, piaţa maghiară de energie a reușit să se decupleze de piaţa Europei de Sud-Est. S-a realizat acest lucru prin întreruperi şi reduceri ale capacităţii nete de transfer din Ungaria.

În comparație cu alte state

În același timp, un alt factor ce are un impact pe piață este indisponibilitatea unei linii cheie de transmisie cu capacitatea de 400 kV. O astfel de rețea poate fi responsabilă pentru transportul fluxurilor de la vest la estul Ungariei, precum şi de la vest la sud al Europei, a dus la congestionarea reţelei în ţările din sud, estul Europei.

„În această perioadă, avem temperaturi foarte ridicate în regiune vs temperaturile normale ale perioadei. Spre exemplu, în această săptămână suntem zilnic cu 7 grade Celsius peste media multi-anuală vs media multi-anuală pentru această perioadă; fiind foarte cald, nu avem producţie din vânt, consumul de energie este crescut, astfel înregistrăm pe PZU preţuri mari în orele în care nu este producţie din solar (în special în vârful de seară).

Preţurile din vârful de seară cresc media preţului zilnic; debitul Dunării este sub media multi-anuală la intrarea în ţară şi este prevăzut să scadă cu aproximativ 15% în următoarea săptămână; în general, producţia hidro este mult sub cea de anul trecut, pentru că avem o vară secetoasă; gradul de umplere în lacurile hidroenergetice este peste 80%, astfel suntem pregătiţi să facem faţă oricăror situaţii care pot apărea în lunile următoare”, mai spune Sebastian Burduja, conform Agerpres.