Infofinanciar > Info > România are preţuri la energie electrică peste media ţărilor europene! Burduja: „Acest lucru nu are impact negativ în facturi”
Info

România are preţuri la energie electrică peste media ţărilor europene! Burduja: „Acest lucru nu are impact negativ în facturi”

sebastian burduja revoluția energetică (sursă foto: stiripescurt.ro)
sursa foto arhiva companiei

Potrivit unei postări pe pagina personală de Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja susține că România înregistrează în aceste zile preţuri la energie electrică peste media ţărilor europene, pe piaţa spot, însă acestea nu au impact negativ în facturi, în contextul în care preţurile sunt plafonate până la 31 martie 2025.

„România înregistrează în aceste zile preţuri la energie electrică peste media ţărilor europene. Este important de precizat că aceste preţuri sunt pe pieţele spot, unde volatilitatea este dată de mai mulţi factori, unii interni, alţii externi. (…) La fel de important, ca să înţelegem cum funcţionează pieţele pe termen scurt, este să ne amintim şi ce s-a întâmplat pe 29 aprilie, de exemplu, când România a avut cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune şi al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană. Sau pe 20 martie, când preţul în ţara noastră a fost şi cu 40% mai mic faţă de preţurile din Polonia, Germania.

Acestea sunt doar două exemple. Şi poate cel mai important este că volatilitatea preţurilor din această perioadă nu are niciun impact negativ în facturile noastre. Ţinem preţurile sub control, prin mecanismul de plafonare, până la 31 martie 2025. Am primit confirmări de la Eurostat, în ultimul raport, că preţul plătit de populaţie în România este al cincilea cel mai mic din UE. Iar din analizele noastre, pe baza informaţiilor primite de la principalii furnizori, preţurile facturare în ultimele luni sunt şi cu 15% mai mici faţă de plafonul maxim”, explică ministrul în postarea de pe reţeaua de socializare, potrivit Economica.