Infofinanciar > Info > România, pierderi de 280 de milioane de euro. Ce trebuie să facă statul până la finalul lui 2023
Info

România, pierderi de 280 de milioane de euro. Ce trebuie să facă statul până la finalul lui 2023

bani ajutor de la stat (sursă foto: adevarul.ro)
sursă foto: adevarul.ro

România primete prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență 803 milioane de euro pentru împădurirea a 56.000 de hectare. Statul român a fost avertizat de către Banca Mondială că există posibilitatea de a nu-și îndeplini țintele.

Acest lucru ar duce la o pierdere de 280 de milioane de euro. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care, până la finele anului curent 25.000 de hectare nu vor fi împădurite.

România nu se pricepe la împădurit, ci la pierdut bani

În România, în momentul actual, doar 20%, adică 5 hectare, au fost împădurite.

„Terenurile care sunt eligibile pentru această componentă de finanțare sunt terenurile agricole, terenurile degradate, iar a treia categorie din cele patru terenuri face referire la pajiștile permanente. Sunt în România, din păcate, din cauza scăderii numărului de efective de animale în zone rurale, pajiști care au rămas abandonate, unele dintre ele chiar au început să se împădurească. Iar ultima categorie este doar o componentă din fondul forestier, care a fost afectată de calamități naturale sau de dăunători”, a declarant Bogdan Bălănișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, conform antena3.ro.

De asemenea, acesta a spus că în ghidul de finanțare sunt incluse mai multe categorii de beneficiari printer acre personae fizice, dar și asociații de unități administrative-teritoriale sau ONG-uri. Se pare că cei care vor să ia parte la acest program nu trebuie să fie deținătorii terenurilor respective. Totodată, trebuie să se dovedească faptul că acel teren poate fi utilizat pe o perioadă de 20 de ani în scopul în care a fost numit.

Dau vina de la unul la altul și ridică din umeri

Chiar și în astfel de condiții, secretarul de stat nu a știut să precizeze câte hectare de teren s-au împădurit.

„Eu consider că aici lucrurile vor avea o dinamică ce nu va fi liniară, ci în sens exponențial. Și programul devine din ce în ce mai popular la nivelul potențialilor beneficiari. Sunt cu siguranță situații în care s-a început plantatul, nu pot să vă enunț un exemplu acum, că nu am situația în față”, a declarat Bogdan Bălănișcu.

Campanie de împădurire a României a fost lansată în noiembrie 2022.

„Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final, depinde de coordonatorii de reformă și de noi, cum vom duce discuțiile în negociere cu Comisia Europeană”, a delcraat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor Europene cu pricvire la această problemă a pierderii banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.