Info

Tanczos Barna, despre Programul Național de Împăduriri 2022-2026. ”Este o ocazie unică și o ambiție a României!”

Tanczos Barna - sursa foto - rfi.ro
sursa foto - rfi.ro

Ministrul mediului, Tanczos Barna a oferit vineri explicații despre lansarea Programului Naţional de Împăduriri 2022-2026. Acesta a declarat că România ar putea beneficia de o ocazie unică, având în vedere necesitatea pădurilor și în zonele unde acestea au fost, din nefericire, eliminate de-a lungul istoriei.

În cadrul acestui program, este de așteptat ca 56.700 de hectare să fie împădurite până în 2026. La momentul actual, nivelul suprafețelor acoperite de pădure în România atinge un procent de 29% din suprafața întregului teritoriu. Europa stă mult mai bine la acest capitol, suprafața pădurilor având un cumul de aproximativ 39%.

În acest context, Nicolae Ciucă a semnat vineri câteva serii noi de contracte pentru finanțarea unor Centre de colectare prin aport voluntar şi lansarea Programului Naţional de Împăduriri 2022-2026, alături de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Premierul a subliniat că această campanie va completa celelalte măsuri guvernamentale din aria protejării mediului, mai exact măsurile stabilite prin Fondul Local şi Valul Renovării.

Ce a declarat Tanczos Barna?

Tanczos Barna și-a început declarația prin precizarea unui moment extrem de important pentru România. Ministrul Mediului a subliniat că prin Programul de împăduriri, România nu are numai avantaje, ci își îndeplinește o ambiție de creștere a suprafeței spațiului verde.

”Este o ocazie unică, al putea să spun, nu aş vrea să folosesc moment istoric pentru că este folosit prea des, dar este o ocazie unică, când Guvernul României lansează un asemenea program. Programul de împăduriri, dincolo de efectele benefice pe care le aduce, este şi o ambiţie a României, de creştere a suprafeţei împădurite în România, pentru că am văzut ce înseamnă media europeană şi media din România”, a transmis ministrul Mediului, conform stiripesurse.ro.

Barna a declarat că există județe care au procente de sub 15% de suprafață împădurită, fapt ce scade mult media totală a României. Țara noastră găzduiește cea mai mare parte din arcul carpatic și ar trebui să se conformeze normelor de suprafețe pentru păduri.

”În Convenţia Carpatică am discutat zilele acestea în Polonia despre importanţa acestui lanţ muntos. Este mândria noastră, este tezaurul pe care trebuie să îl gestionăm cum trebuie, dar dincolo de Munţii Carpaţi avem nevoie de păduri şi în zonele unde, din păcate, în decursul istoriei pădurile au fost practic eliminate. Mai ales în aceste judeţe suprafaţa împădurită trebuie să crească şi va creşte datorită acestui program”, a transmis ministrul.

Beneficiarii finanțărilor

Tanczos Barna a transmis că programul prevede un sprijin oficial pentru plantare, iar beneficiarii acestuia pot fi atât persoanele fizice, cât și cele private, dar și comunităţile locale, primării chiar sau Consilii Judeţene. Asociațiile sau proprietarii de terenuri pot avea, la rândul lor, parte din sprijinul acordat de program.

”Avem toată paleta de persoane juridice şi fizice finanţabile. Sumele pe care le vom acorda variază în funcţie de zona de şes, deal şi munte şi variază în funcţie de speciile care vor fi plantate. Pentru cele mai valoroase păduri, cele de stejar, subvenţia se ridică la 19.000 de euro pentru perioada de plantare şi întreţinere, din care peste 6.0000 de euro se dă pentru realizarea plantaţiei. În zona de câmpie, acceptăm inclusiv plantarea salcâmului, au fost multe dezbateri în această privinţă, dar este o specie invazivă sau nu. Pentru a lupta împotriva fenomenului deşertificării, noi în România avem nevoie de această specie şi în cadrul programului de împăduriri puteţi folosi această specie pentru a opri procesul de eroziune al solului” a menționat ministrul Mediului.

Cum se va desfășura procesul?

Ministrul Mediului a precizat că cele 56.000 de hectare care se vor împăduri, vor beneficia de sprijinul programului prin proceduri informatice și prin digitalizare. Gărzile forestire vor sprijinii cetățenii și autoritățile în desfășurarea tuturor demersurilor.

”Gărzile forestiere sunt prima instituţie de contact pentru cei care vor să beneficieze de aceste subvenţii. În acelaşi timp vor avea nevoie de sprijinul personalului silvic de specialitate pentru a întocmi un plan de împăduriri. Astăzi, la ora 12.00 se deschide sesiunea de solicitarea de cont de acces în acest sistem. Contul creat de aceste persoane fizice sau juridice va fi validat de Garda Forestieră, pentru ca beneficiarul să traseze poligonul unde doreşte să facă plantarea. Este un program care va schimba faţa multor judeţe”, a concluzionat Tanczos Barna.