Infofinanciar > Info > Statul dă teren gratis românilor! Beneficiarii eligibili pot primi până la 50 de hectare
Info

Statul dă teren gratis românilor! Beneficiarii eligibili pot primi până la 50 de hectare

Peste 35% din terenul arabil georgian a fost însămânțat în 2011. Sursa foto dreamstime
Credit imagine: dreamstime.com

Nu toți românii știu că Agenția Domeniilor Statului (ADS) oferă terenuri anumitor categorii de persoane. Suprafața maximă pe care o poți primi de la stat este de 50 de hectare. Proiectul demarat de ADS vizează tinerii fermieri, care au nevoie de un stimulent la începutul carierei.

Proiectul va începe de la 1.100 de hectare disponibile, ceea ce înseamnă că locurile sunt destul de limitate, cel puțin deocamdată. Deși inițiativa nu este una foarte intens mediatizată, mai mulți tineri din domeniul agriculturii au aflat de ea, iar sute de solicitări au ajuns deja la Agenția Domeniilor Statului.

Declarațiile lui George Sava

George Sava, directorul ADS, a fost invitat la emisiunea Agrostrategia de la TVR1. Conform lui, principalele criterii de eligibilitate sunt absolvirea studiilor medii sau superioare din domeniul agricol. Dacă tinerii fermieri români îndeplinesc această condiție, ei pot benefici de până la 50 de hectare teren arabil, în limita lotului disponibil. De asemenea, proiectul vizează agricultorii din mai multe județe ale României, precum și mai multe soluri și culturi.

„Sunt foarte mulți doritori, avem sute de solicitări din partea tinerilor fermieri iar foarte multe cereri sunt din sudul și centrul țării unde de fapt ADS are și cele mai mari suprafețe. Dar sunt ceva și în zona Moldovei. Am securizat în prezent din punctul de vedere al tuturor problemelor care puteau să apară, aproximativ 1.100 de hectare pentru tinerii fermieri în diverse județe și vor fi scoase în luna mai la licitație în județele Argeș, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Aici vor fi scoase suprafețe pentru tinerii fermieri și aici avem și teren, arabil, pășuni, fânețe, viță de vie”, a declarat George Sava, conform impact.ro.

Dificultățile de implementare

O problemă asupra căreia George Sava a atras atenția este că în anii anteriori, mai mulți tineri fermieri au constatat că nu tot terenul pe care îl primeau de la stat putea fi folosit pentru agricultură. Motivul? Titlurile de proprietate.

„Maxim 50 de hectare pentru tineri fermieri, absolvenți de studii medii și superioare în domeniul agricol, așa prevede legea. Într-adevăr în ultimul an nu am avut o asemenea legislație din două motive principale: avem o chestiune veche în ADS și anume certitudinea existenței unor suprafețe din punct de vedere a măsurătorilor. Au fost foarte multe zone și suprafețe pe care noi nu le știam exact cum sunt. Erau discuții că există titluri de proprietate, că nu sunt identificate. Și am încercat în această perioadă, în ultimul an, să stabilim clar și să nu mai avem lipsuri.

În licitațiile anterioare am avut situații în care a venit tânărul, a luat 40 de hectare și când s-a dus la teren s-a trezit că nu are decât 20 ha pentru că restul de 20 erau acoperite cu titluri de proprietate sau erau obiectul altei concesiuni. Au fost și astfel de situații iar noi nu am vrut să repetăm această chestiune”, a spus George Sava, promițând cât mai multă atenție și transparență în noile proceduri.