Infofinanciar > Lumea la zi > România, forță comună cu Bulgaria și Turcia! Problema: minele din Marea Neagră
Lumea la zi

România, forță comună cu Bulgaria și Turcia! Problema: minele din Marea Neagră

Marea Neagra
sursa foto arhiva companiei

Membrii NATO Turcia, România și Bulgaria se apropie de un acord pentru a crea o forță comună pentru curățarea minelor care plutesc în spațiile lor maritime din Marea Neagră, ca parte a consecințelor invaziei Rusiei asupra Ucrainei, relatează Bloomberg.

Adjuncții miniștrilor apărării ale celor trei țări urmează să se întâlnească miercuri la Ankara pentru a încerca să finalizeze detaliile unității care se va ocupa de curățarea minelor marine, potrivit a trei persoane familiarizate cu problema.

Nu este clar dacă un acord final va fi semnat după întâlnirea de două zile, a spus una dintre persoane.

Ministerele apărării din Turcia, România și Bulgaria nu au comentat încă aceste informații.

Întâlnirea are loc la doar câteva zile după ce comandantul forțelor navale tuce, amiralul Ercument Tatlioglu, s-a exprimat împotriva prezenței forțelor navale ale altor aliați NATO, inclusiv Statele Unite, în Marea Neagră, spunând că ar putea crește și mai mult tensiunile în regiune.

Dacă va fi aprobată, forța comunp de îndepărtare a minelor nu ar fi considerată o operațiune NATO, ci ar fi prima acțiune comună majoră a aliaților de la Marea Neagră de când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.