Infofinanciar > Info > România cumpără trenuri cu hidrogen! Contract de 800 de milioane de euro prin PNRR
Info

România cumpără trenuri cu hidrogen! Contract de 800 de milioane de euro prin PNRR

tren cu hidrogen in romania
sursă foto economedia

Autoritatea pentru Reformă Feroviară din cadrul Ministerului Transporturilor a anunțat o nouă licitație pentru achiziționarea de trenuri cu hidrogen, după ce prima licitație a fost anulată din cauza absenței ofertelor. Contractul vizează achiziționarea a 12 trenuri cu hidrogen, cu un cost estimat de 4 miliarde de lei, care va include și întreținerea acestora timp de 30 de ani. Finanțarea va fi asigurată prin intermediul PNRR.

Pe 7 februarie 2023, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anulat prima licitație pentru achiziția de trenuri cu hidrogen din cauza lipsei ofertelor. După aceea, ARF a lansat o consultare de piață pentru a răspunde neclarităților și cererilor producătorilor cu privire la instalarea, producția și transportul de hidrogen, pentru că România nu are o legislație clară referitoare la acest combustibil.

Contractul trebuie să fie semnat până în vară

Noua procedură de achiziție are o clauză suspensivă, iar contractul trebuie semnat până în vară, conform termenelor stabilite de PNRR. Mai mult, livrarea trenurilor nu poate fi efectuată mai târziu de august 2026, conform PNRR.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară – A.R.F. intenționează să realizeze, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Achiziția a 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații a acestora, și achiziționarea serviciilor de alimentare cu hidrogen.

Achiziția va consta în: A) PRODUSE: 1) 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, conform cerințelor minimale specificate în Caietul de Sarcini (CS); 2) Alte dotări și accesorii, conform cerințelor specificate în CS. B) SERVICII: 1) Mentenanță și reparații pentru o perioadă de 15 ani. Serviciile sunt necesare funcționarea respectivelor automotoare, conform cerințelor specificate în CS; 2) Servicii de alimentare cu hidrogen pentru o perioadă de 15 ani. 3) Instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea RE-H și aplicațiilor software; 4) Transportul, asigurarea, punerea în funcțiune, asistența tehnică în perioada de garanție.

Având în vedere prevederile art. 221, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 98/2016, actualizată, privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, a art. 72, alin(1), lit. (a) din Directiva 2014/24/UE și concluziile studiului de fezabilitate în contractul de achiziție va fi prevăzută o CLAUZĂ de REVIZUIRE, posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu încă 15 ani (15 ani +15 ani) și posibilitatea suplimentării serviciilor de alimentare cu încă 15 ani (15 ani +15 ani) conform cerințelor CS. Suplimentarea cantităților achiziționate va putea fi făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin incheierea unor acte adiționale la contractul de achiziție”, arată un anunț al Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

Când vor fi livrate trenurile

Primul tren va fi livrat într-un interval de 18-24 de luni de la semnarea contractului, iar toate cele 12 trenuri vor fi livrate într-un interval de 24-33 de luni de la semnarea contractului, cu o rată de cel puțin 2 trenuri pe lună.

Este prima licitație pentru achiziționarea de trenuri electrice cu pile de hidrogen finanțate prin PNRR, care vor fi utilizate exclusiv pe liniile feroviare neelectrificate de distanțe scurte și medii, precum București-Otopeni, București-Pitești-Craiova sau București-Târgoviște. Data limită pentru depunerea ofertelor este 8 mai, iar contractul va avea o durată de 213 luni, inclusiv 3 perioade de livrare și 15 ani de garanție, scrie Economedia.