Infofinanciar > Info > Avertisment din partea Comisiei Europene: Pierdem banii din PNRR dacă nu se rezolvă problema pensiilor speciale!
Info

Avertisment din partea Comisiei Europene: Pierdem banii din PNRR dacă nu se rezolvă problema pensiilor speciale!

psnews.ro
Sursa foto: psnews.ro

Comisia Europeană solicită autorităților de la București modificarea drastică a actualului proiect de lege privind pensiile speciale ale militarilor, magistraților sau a diplomaților. Reprezentanții Comisiei Europene au precizat că proiectul în forma actuală ar produce economii „foarte limitate”, iar principiul echității lipsește cu desăvârșire.

În scrisoarea consultată de G4media.ro se arată că valoarea pensiilor militare trebuie redusă prin scăderea așa-numitei ”rată de înlocuire”(procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului). În privința magistraților reprezentanții executivului european consideră că actualul cuantum al pensiilor este mult prea mare iar durata activității profesionale este mult prea mică.

CE respinge proiectul de reformă a pensiilor speciale

Concret, Comisia Europeană sugerează că în cazul veniturilor speciale obținute de cadrele militare rata de înlocuire nu trebuie să depășească 45%, iar baza de calcul trebuie raportată la veniturile din întreaga carieră. În momentul de față rata este de 65% din ultimele 6 luni.

Potrivit actului normativ care ar fi trebuit să elimine inechitățile din sistemul public de pensii, rata de înlocuire este de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul și sporurile nepermanente.

Guvernul României și-a asumat prin Programul Național de Redresare și reziliență, reformarea pensiilor speciale. Plata acestor categorii de venituri reprezintă 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB) și reprezintă în același timp o sursă de inechitate socială, în condițiile în care principiul general al contributivității nu este respectat, excepție fac pensiile militare.

În cazul în care guvernanții nu găsesc o formulă sustenabilă de calcul a pensiilor speciale, România va pierde o parte din finanțare PNRR, valoarea acesteia va fi calculată de Comisia Europeană.

România riscă să piardă banii din PNRR

Un proiect de modificare pensiilor de serviciu cunoscute de altfel și sub denumirea de pensii speciale, a fost depus de ministrul Muncii, Marius Budăi în decembrie anul trecut. G4media precizează că executivul european au transmis o scrisoare prin care reclamă faptul că proiectul de lege propus de social-democratul Budăi nu rezolvă problemele sistemice.

Printre cei care beneficiază de pensii speciale se numără judecătorii, procurorii, militarii, polițiștii și angajații din serviciile secrete. Chiar și Nicolae Ciucă, militar de carieră a precizat este de părere că pensiile militare nu trebuie modificate, potrivit g4media.ro.

„Recomandăm cu tărie să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament și, în schimb, să se reflecteze cu atenție asupra unor posibile amendamente pentru a integra rezultatele evaluării de impact a Băncii Mondiale (inclusiv opțiunile alternative de reformă).

Unul dintre obiectivele noii legislații este menținerea cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (ceea ce include toate sistemele publice de pensii existente) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB, incluzând un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit. Plafonul se aplică cheltuielilor cu pensiile din toate sistemele publice de pensii, inclusiv toate pensiile speciale, inclusiv cele militare.

Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice, în contextul jalonului 214” se arată în scrisoarea trimisă de Comisia Europeană.