Infofinanciar > Info > România are susținerea Olandei pentru Schengen! Aurescu, comentariu după pierderile lui Nehammer la alegeri
Info

România are susținerea Olandei pentru Schengen! Aurescu, comentariu după pierderile lui Nehammer la alegeri

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, Sursă foto: EPA
Sursă foto: EPA

Ministrul de Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, a declarat astăzi la Biroul Parlamentar Național al partidului PNL că, în urma întrevederii de la Sibiu și de la București cu omologul său olandez, Țările de Jos vor susține categoric obiectivul României de a adera la spațiul Schengen.

“Eu cred că declarațiile pe care colegul meu, vicepremierul și ministrul de Externe olandez, Wopke Hoekstra, le-a făcut vineri, la București și care, de altfel, confirmă și ceea ce am discutat cu domnia sa, în dimineața zilei la Sibiu, nu sunt altceva decât o reconfirmare puternică a sprijinului pe care Olanda îl acordă pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Este clar că Olanda susține, în mod ferm și activ, aderarea României”, a declarat Bogdan Aurescu.

Susținerea nu este fondată doar prin vorbe, mai spune ministrul de externe. România a semnat o declarație comună atât cu Olanda, cât și cu Franța: “Este o susținere puternică. Franța și Olanda abia așteaptă, așteaptă cu nerăbdare să intre România în Spațiul Schengen, ceea ce este o reconfirmare a faptului că, atunci când condițiile sunt îndeplinite, aderarea se petrecere și, de asemenea, trebuie spus foarte clar că, omologul meu olandez la fel ca și omologul meu francez sunt extrem de hotărâți să facă demersuri active pentru a susține aderarea României”. Acesta a adăugat, referitor la ministrul de externe olandez, Wopke Hoekstra că “Declarația domnului ministru (…) a fost absolut clară, foarte clară, din acest punct de vedere. Prin urmare, nu se poate pune problema în acest moment să credem că Olanda are o altă poziție decât cea de susținere pentru aderarea României”.

Obiectivul principal al României: convingerea Austriei

Referitor la scandalul creat de blocarea țării noastre de către Austria, acompaniat de un val de critici aduse politicii lui Karl Nehammer și al teoriei conform căreia acesta se împotrivește aderării Bucureștiului la Schengen pentru câștigarea alegerilor din Viena, Aurescu a fost retras în comentarea pierderilor suferite de cancelarul austriac. “Acum, trebuie spus că vedem rezultatele alegerilor din Austria, sigur, ca ministru de Externe este neoportun să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare, se poate trage foarte ușor concluzia cu privire la impact sau absența impactului folosirii temei Schengen în Austria, în acest context electoral”, a declarat acesta.

“De-aici înainte, cel mai important este să continuăm și să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja. Un dialog constructiv pe care l-am declanșat cu Austria”, a declarat ministrul. Acesta consideră “că este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja și reamintesc demersurile făcute la nivel de președinte, discuția pe care a avut-o cu președintele Austriei, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena, care a fost un gest de deschidere, care a fost apreciat de partea austriacă.

De asemenea, vreau să reamintesc că am discutat cu peste două treimi din omologii mei, din statele care sunt membre ale Uniunii Europene și membre ale Spațiului Schengen. Este vorba despre 23 de state care votează în Consiliul JAI, practic, am discutat și am obținut mesaje de susținere și reconfirmări ale susținerii din partea a aproximativ 15 miniștrii de Externe și de Afaceri Europene din aceste state, iar aceste eforturi vor continua și în perioada imediat următoare”, a susținut Aurescu.

România are susținerea președinției suedeze

Pe lângă susținerea primită de Olanda, Aurescu a declarat că Suedia, care se află acum la conducerea Consiliului UE se află de parte noastră. “De asemenea, președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină, am avut aceste discuții atât la nivel de președinte, cu prim ministrul suedez, de asemenea, am discutat în repetate rânduri cu acesta. Practic, avem toată susținerea din partea Suediei care, în perioada următoare, va declanșa un proces de consultări și sunt convins că și Bulgaria continuă demersurile, atât în relația cu Austria, cât și în relația cu Olanda. Olanda, după cum știți, se opune Bulgariei și are o serie de condiții care trebuie îndeplinite de către Bulgaria, dar avem un dialog constructiv și cu Bulgaria. Vă readuc aminte de discuția telefonică a președintelui României cu președintele Bulgariei, foarte recent, și, de asemenea, avem înaintea noastră și o serie de consultări pe care le-a convenit ministrul de Interne, domnul Bode, pe care le-a convenit împreună cu ministrul de Interne austriac la Consiliul Jai, discuții la nivel de experți din cele două Ministere de Interne, care vor demara în perioada imediat următoare”, a mai spus ministrul de externe.

Ce înseamnă pierderile lui Nehammer la alegerile din Austria pentru țara noastră

Întrebat dacă rezultatul de duminică la alegerile inferioare din Austria, unde Nehammer a avut de pierdut, poate schimba poziția guvernului de la Viena față de țara noastră și aderarea la Schengen, Aurescu a declarat că “Este o evaluare pe care autoritățile de la Viena trebuie să o facă în primul rând. Nu vreau să comentez foarte mult aceste rezultate, pentru că nu este potrivit din această poziție de ministru de Externe să fac acest lucru dar, după cum știți, noi am făcut toate gesturile de deschidere spre dialog constructiv.

De asemenea, am arătat foarte clar că poziția României este una de susținere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale UE. Măsuri care să combată migrația, să facă frontierele externe ale UE mai sigure, chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, mai ales în ceea ce privește migrația ilegală din Austria și lărgirea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria”, a explicat ministrul.

Karl Nehammer, vizită la noi în țară?

Aurescu a fost întrebat, de asemenea, dacă cancelarul austriac va veni în vreo vizită la București, invitat de statul român. Ministrul de externe a declarat că nu a observat nicio inițiativă din partea lui Nehammer de a dori să vină în România, însă statul român este deschis la orice fel de întrevederi sau discuții cu acesta.

Nu doar atât, dar Aurescu a vorbit puțin și despre măsurile pe care le ia România pentru protejarea granițelor UE, în contextul valului de imigranți ilegali. “Există o serie de măsuri la nivel european care pot să fie luate și care sunt deja în curs de examinare și de construcție la nivelul Uniunii Europene. Noi am fost în contact permanent cu Comisia Europeană pe aceste subiecte, ele vor face subiectul discuției la Consiliul din 9-10 Februarie, Consiliul European care este dedicat într-o proporție destul de mare acestei teme, dar sunt și alte teme pe agenda Consiliului European. Repet, nu trebuie să creăm așteptări grăbite dar vă asigur că facem toate demersurile posibile pentru a obține un rezultat”, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.