Infofinanciar > Info > În slujba României! Bogdan Aurescu a avut discuții la Davos pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă
Info

În slujba României! Bogdan Aurescu a avut discuții la Davos pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă

Centrala nucleară de la Cernavodă
Sursă foto: Nuclearelectrica

Prezent în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu reprezentanții companiei canadiene SNC Lavalin despre retehnologizarea şi dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă. Firma din Canada este cea care a câștigat contractul pentru a derula acest proces.

Astfel, la Davos (Elveția), șeful diplomației s-a întâlnit cu Ian Edwards, CEO al SNC Lavalin, şi cu William Young, preşedintele Consiliului de Administraţie al acestei companii.

Discuţia dintre cei trei s-a axat în principal pe retehnologizarea Unităţii 1 şi construcţia Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Însă, în dialog nu a fost omisă nevoia urgentă ca proiectele să primească finanțare.

De asemenea, Bogdan Aurescu şi reprezentanţii SNC Lavalin au mai dialogat și despre activitatea desfășurată de companie până acum ca partener major în procesul de dezvoltare a centralei de la Cernavodă, scriu cei de la Digi24.

Din punct de vedere tehnologic, compania SNC Lavalin deţine tehnologia CANDU care este utilizată în actualele unităţi şi în noile proiecte ce se află derulare la Cernavodă. Tototdată, canadienii contribuie și la formarea de specialişti în sectorul nuclear civil, în cooperare cu firma autohtonă SN Nuclearelectrica.

Fonduri pentru „energia verde”

Tot la Davos, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat şi cu Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al grupului Energias de Portugal SA (EDP) şi al diviziei de energie regenerabilă EDP Renewables (EDPR).

În acest dialog, șeful diplomației de la București a evidențiat rolul și importanța creșterii fondurilor alocate dezvoltării mijloacelor prin care țara noastră poate obține energie din resurse regenerabile.

De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat că, și pe parcursul anului 2023, România se va angaja să ia cele mai eficiente măsuri pentru a crește nivelul securităţii energetice la nivel naţional şi regional.

Împrumut de 3 miliarde de dolari

La începutul lunii noiembrie 2022, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că țara noastră va primi din partea Statelor Unite un împrumut de 3 miliarde de dolari pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă.

Șeful Executivului a susținut că acest proiect ar urma să fie realizat în două etape și să fie finalizat complet în anul 2030.

„Se continuă consolidarea măsurilor noastre de asigurare a securității energetice în relația de parteneriat strategic cu Statele Unite. Astfel, după ce la Glasgow la COP26 a fost anunțat programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în colaborare directă, așa cum am anunțat, cu Statele Unite, proiect care, de altfel, a demarat, România fiind pionier în Europa în acest proiect, astăzi au fost prezentate de către Banca EXIM a Statelor Unite scrisorile de intenție în ceea ce privește finanțarea cu 50 de milioane de dolari a fazei a doua de construcție, de realizare, a reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, fază care va demara anul viitor și se va încheia în anul 2025.

Și, cea de-a doua scrisoare de intenție, care prevede un împrumut de 3 miliarde de dolari, ceea ce ce reprezintă practic finanțarea fazei a treia, fază care va demara în anul 2025 și se va încheia în anul 2030, fază care reprezintă realizarea fizică a celor 2 reactoare.

Iată deci, măsuri de asigurare, așa cum spuneam, a securității energetice, măsuri care se înscriu în programul nostru de asigurare a energiei curate și, în felul acesta, sigur, consolidarea și dezvoltarea surselor noastre de energie.”  a susținut la acea vreme Nicolae Ciucă, scriu cei de la Pro TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.