Infofinanciar > Lumea la zi > Alegeri în Austria. Cancelarul Karl Nehammer, care a blocat aderarea României la Schengen, riscă să piardă majoritatea absolută
Lumea la zi

Alegeri în Austria. Cancelarul Karl Nehammer, care a blocat aderarea României la Schengen, riscă să piardă majoritatea absolută

Karl Nehammer, cancelarul Austriei
Sursa foto: capital.ro

 

Duminică, 29 ianuarie, au loc alegerile regionale din land-ul Austria Inferioară, condus de partidul aflat la guvernare, OVP, de ani de zile. Mulți zic că Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a hotărât să blocheze aderarea României și Bulgariei la Schengen doar dintr-un motiv pur electoral, pentru a își face campanie cu privire la votul de astăzi. Dacă în prezent partidul său deține majoritatea absolută, sondajele recente arată că după acest final de săptămână situația ar putea să se schimbe.

Astfel, sondajele arată că sprijinul pentru partidul OVP, din care face parte și Karl Nehammer, condus de Johanna Mikl-Leitner în Austria Inferioară, ar putea pierde 10 puncte procentuale în urma alegerilor regionale de duminică, lucru care s-ar traduce printr-o cădere de 40%. Acesta ar fi un rezultat teribil pentru formațiunea politică în condițiile în care de zeci de ani bifează majorități confortabile în această zonă.

Un partid de extremă dreapta ar putea câștiga

Principalul partid adversar al OVP este formaţiunea de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii). Acesta se află în pragul unui succes istoric şi şi-ar putea dubla scorul, de la 14% la 25%. Ulterior, alegeri regionale urmează să aibă loc în Carinthia în martie şi în Salzburg în aprilie. Alegerile vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică, scrie The Local.

Numai 20% până la 25% dintre alegători au în continuare încredere în politică, după multe acuzaţii de corupţie, arată analistului politic Peter Filzmaier, iar sondajele arată că unul din patru austrieci şi-ar putea imagina că „în anumite circumstanţe” un sistem cu un om puternic în frunte ar fi mai bun decât democraţia.  Partidul Libertăţii beneficiază semnificativ de această stare de spirit și „de memoria politică pe termen scurt”, a mai explicat Filzmaier.

Astfel, investigaţiile pentru corupţie au început după un scandal implicând o înregistrare video secretă realizată în Ibiza în 2019, când fostul lider al Partidului Libertăţii a promis presupusei nepoate a unui oligarh rus contracte cu statul în schimbul sprijinului politic.

Karl Nehammer, sub presiune în alegerile de duminică

Alegerile din Austria Inferioară sunt unele dintre cele mai semnificative din această țară, mai arată sursa citată. Conform unui sondaj recent, partidul OVP al lui Nehammer conduce în intențiile de vot cu 37%, departe, totuși, de majoritatea de care ar avea nevoie pentru a guverna land-ul fără a forma o coaliție cu alte partide. Marea problemă pentru politicienii austrieci este ascensiunea extremei-drepte – pe locul doi aflându-se FPO, cu 26% din intenții.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Land-ul înconjoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară. O înfrângere aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief fortăreață a conservatorilor austrieci. OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război până în prezent.

Pe lângă o înfrângere istorică la nivel regional, OVP ar suferi și la nivel național dacă pierde în Austria Inferioară. Pierderea voturilor la nivel local ar putea să ducă la un efect semnificativ și asupra alegerilor naționale. Din acest punct de vedere, Austria Inferioară este relevantă geografic, economic și cultural, mai arată varianta austriacă a The Local. Datorită importanței ei, regiunea stabilește tendințele electorale și pentru alegerile la nivel federal, acestea urmând să aibă loc în toamna lui 2024.

Blocarea României și Bulgarie la Schengen are iz electoral în Austria

Mai mult, alegerile din Austria Inferioară ar fi motivul pentru care guvernul lui Nehammer a blocat aderarea la Schengen. Despre acest scrutin s-a speculat că s-ar afla în spatele veto-ului impus de Austria în consiliul JAI, față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. După cum mulți români știu, Austria s-a opus prin veto, în decembrie, primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, invocând migraţia ilegală.

Cancelarul Nehammer a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, precum şi proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie. Comisia Europeană l-a refuzat, totuși, pe Nehammer, în privința construirii unui gard la granița Bulgariei cu Turcia din bugetul european. Acum o săptămână, Nehammer s-a dus în Bulgaria pentru a „inspecta” granița turco-bulgară împreună cu ministrul său de interne, Gerhard Karner.

„Când Guvernul Austriei declară că se opune extinderii spaţiului Schengen şi aderării României pretextând că spaţiul Schengen este nefuncţional, uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, deci pentru extinderea spaţiului Schengen. Argumentele aduse de prim-ministrul Nehammer în ultimele luni nu au bază concretă, nu sunt susţinute de cifre concrete, reale, au doar scop electoral. Tot cu scop electoral a efectuat şi vizita în Bulgaria. Aşa cum am anticipat şi cum am şi declarat public înaintea vizitei, prim-ministrul Nehammer a mers în Bulgaria doar ca să îşi facă campanie electorală în Austria cu banii europeni. Karl Nehammer a declarat în Bulgaria că doreşte să folosim fondurile europene pentru a întări frontiera dintre Bulgaria şi Turcia. Trebuie să îi reamintim cancelarului austriac că Austria a fost unul dintre cele patru state membre ale UE ale căror guverne s-au opus cel mai tare creşterii bugetului european în trecut. Austria a avut întotdeauna drept prioritate doar reducerea bugetului UE şi nu alocarea banilor acolo unde într-adevăr este nevoie”, a explicat eurodeputatul român Siegfried Mureșan.