Infofinanciar > Lumea la zi > Hilar! Karl Nehammer și Mark Rutte nu ne vor în spațiul Schengen, dar sunt îngrijorați pentru noi
Lumea la zi

Hilar! Karl Nehammer și Mark Rutte nu ne vor în spațiul Schengen, dar sunt îngrijorați pentru noi

nehammer si rutte
sursa digi24

Cancelarul austriac Karl Nehammer şi premierul olandez Mark Rutte au discutat joi la Viena despre problemele legate de migrație, în timp ce miniștrii de interne discutau la Stockholm la o reuniune informală a Consiliului JAI. Cei doi lideri europeni au exprimat unitatea lor în obiecția lor față de extinderea spațiului Schengen.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre importanța summitului UE programat pentru începutul lunii viitoare, în care vor cere soluții comune pentru a combate migrația ilegală. Karl Nehammer a afirmat că este important ca această reuniune să aibă loc acum, declarând că „s-a așteptat prea mult timp pentru a se întâmpla acest lucru.”

Olanda și Austria, aliate împotriva migrației

Olanda şi Austria au afirmat că vor lucra împreună pentru a găsi soluții în lupta împotriva migrației ilegale la un summit UE programat pentru începutul lunii viitoare. Nehammer a subliniat importanța acestei întâlniri la nivel înalt, afirmând că s-a așteptat prea mult timp pentru ca aceasta să aibă loc. Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că a observat că există un consens în UE cu privire la problema migrației ilegale. Amândoi liderii au solicitat sprijin financiar din partea UE pentru Bulgaria și Grecia în vederea protejării frontierelor externe. Rutte a menționat că, comparativ cu acordul UE-Turcia din 2016, acum UE are multe probleme, inclusiv Schengen, Frontex, sistemul Dublin și repatrierile, și a cerut ca regulile Dublin să fie respectate pentru a salva Schengen.

Rutte și Nehammer nu sunt de acord cu ideologia UE în privința granițelor

Acum câteva zile, în timpul unei vizite efectuate luni la graniţa bulgaro-turcă, Nehammer a cerut fonduri UE Comisiei Europene în valoare de două miliarde de euro pentru construirea gardului de frontieră al Bulgariei, însă comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a respins solicitarea cancelarului Austriei. „În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, a declarat Ylva Johansson înainte de o reuniune informală a Consiliului JAI, unde a participat și ministrul nostru de Afaceri Interne, Bogdan Aurescu.

„Dacă dorim să păstrăm UE ca un refugiu sigur pentru refugiați, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că cifrele sunt gestionabile”, a afirmat premierul olandez. „Este clar că sunt necesare mai multe măsuri pentru protejarea frontierei externe”, a spus Mark Rutte. Nehammer a acuzat Comisia Europeană, care nu vrea să finanțeze garduri, că are o „abordare ideologică”. Specificațiile pentru protecția frontierelor externe ale UE includ și măsuri structurale.

„Nu este corect dacă Bulgaria rămâne singură cu costurile”, a conchis Nehammer. De fapt, polițiștii de frontieră bulgari protejează și granițele Austriei și ale Olandei, a continuat cancelarul. „Aceasta nu este o întrebare ideologică, ci o întrebare pragmatică”, a spus Nehammer. Trebuie să fii flexibil și creativ. De asemenea, este important să se finanțeze echipamente tehnice, personal și drone.  „Este crucial ca țări precum Bulgaria și România să primească sprijin”, a adăugat Nehammer, citat de Digi24.