Infofinanciar > Info > România poate deveni „poarta către UE” a gazelor din Azerbaidjan! Relația economică dintre cele două țări, din ce în ce mai strânsă
Info

România poate deveni „poarta către UE” a gazelor din Azerbaidjan! Relația economică dintre cele două țări, din ce în ce mai strânsă

Romgaz- economedia.ro
Sursă foto: economedia.ro

Marcel Ciolacu a anunțat că în cadrul întâlnirii sale cu președintele azer Ilham Aliyev, care a avut loc în timpul vizitei liderului PSD în Azerbaidjan, au fost discutate mai multe inițiative majore în domeniul energiei. Dezvoltarea proiectelor bilaterale poate oferi României oportunitatea de a deveni punctul de intrare în Uniunea Europeană pentru gazele și energia din exportate de această țară.

„România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaidjan. Astfel putem deveni un actor regional important în asigurarea securității energetice a Europei. Am discutat astăzi cu președintele Ilham Aliyev despre trei proiecte energetice majore”, a postat luni, pe contul de Facebook, Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat, care ar trebui să preia funcția de premier la finalul lunii mai, conform pactului de guvernare, a precizat că a discutat cu președintele azer „despre trei proiecte energetice majore”.

Marcel Ciolacu anunță proiecte energetice cu impact major

Primul proiect menționat de Marcel Ciolacu se referă la un contract pentru achiziționarea a unui volum miliard de metri cubi de gaze până în primăvara anului viitor. „Primul (proiect – n.r.) a vizat contractul de achiziție a 1 miliard de metri cubi de gaze, contract ce se va derula din aprilie, timp de un an de zile. Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm și Republica Moldova, iar președintele Aliyev a susținut propunerea noastră”, a detaliat președintele PSD.

Cel de al doilea proiect în cadrul discuțiile avute cu președintele Azerbaidjanului, vizează transportul de gaz natural lichefiat (GNL). „Al doilea proiect discutat astăzi a vizat transportul de gaz lichefiat, respectiv parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră (de gaz natural lichefiat și o instalație de regazificare)”, a mai precizat liderul PSD, citat de b1TV.

Cele de al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră, necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa, conform sursei citate.

Marcel Ciolacu a mai precizat că detaliile tehnice ale proiectelor au fost discutate de specialiștii Transgaz și Transelectrica, care face parte din delegația română în Azerbaidjan.

Colaborarea dintre Romgaz și Socar se dezvoltă

La sfârșitul anului trecut, Socar Trading, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, și Romgaz au anunțat încheierea primului contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România. Contractul individual permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin Coridorul Sudic, utilizând capacitățile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum și ale sistemelor de transport ale Bulgariei și României. Contractul semnat de Romgaz are la bază un acord cadru încheiat recent de cele două companii, pe termen nelimitat, și a oficializat Memorandumul de Înțelegere semnat în iunie anul trecut.

Pe de altă parte, importurile de GNL sunt considerate de Comisia Europeană o modalitate optimă de diversificare a furnizorilor și rutelor la care recurge UE pentru a obține gaze naturale. Un element extrem important în contextul invadării Ucrainei de către Rusia și al planului Uniunii de a reduce dependența de importurile de gaze din Rusia.

De altfel, UE este cel mai mare importator de GNL din lume, în prima jumătate a anului trecut importând peste 65 de miliarde de metri cubi de GNL, în valoare de peste 60 de miliarde euro.