Infofinanciar > Info > România are printre cele mai mari rate ale șomajului din Uniunea Europeană. Impactul negativ asupra economiei
Info

România are printre cele mai mari rate ale șomajului din Uniunea Europeană. Impactul negativ asupra economiei

România are printre cele mai mari rate ale șomajului din Uniunea Europeană. Impactul negativ asupra economiei
sursa economedia.ro

Potrivit datelor recente publicate de Eurostat, România a atins un nou record negativ, având una dintre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. De fapt, țara se află pe locul patru în clasament, cu o rată de 22%, la egalitate cu Italia și imediat după Spania, Grecia și Suedia.

Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor din România este un motiv de îngrijorare, deoarece poate avea efecte pe termen lung asupra economiei și societății.

Șomajul are un impact negativ asupra economiei

Tinerii care nu pot găsi oportunități de angajare pot avea dificultăți în a dobândi experiență și competențe, ceea ce poate duce la dificultăți în găsirea unui loc de muncă în viitor. Acest lucru poate duce, la rândul său, la o productivitate și o creștere economică mai scăzute.

Problema nu se limitează doar la România, deoarece rata șomajului în rândul tinerilor din întreaga Uniune Europeană este de 14%, conform analizei situației din decembrie anul trecut. În aceeași perioadă, numărul tinerilor șomeri sub 25 de ani din Uniunea Europeană a ajuns la aproape trei milioane. Această situație necesită o atenție imediată din partea factorilor de decizie politică și a părților interesate, care trebuie să colaboreze pentru a aborda provocările cu care se confruntă tinerii în găsirea unui loc de muncă.

Este demn de remarcat faptul că unele țări din cadrul Uniunii Europene au reușit să mențină cifrele privind șomajul în rândul tinerilor la un nivel scăzut. Țări precum Germania, Țările de Jos și Austria au înregistrat cele mai scăzute cifre de șomaj din UE. Aceste țări au pus în aplicare politici și inițiative care încurajează crearea de locuri de muncă și sprijină tinerii în găsirea unui loc de muncă. Astfel de strategii pot servi drept model pentru alte țări care se luptă cu rate ridicate ale șomajului în rândul tinerilor.

Rata șomajului în rândul bărbaților a crescut

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, rata șomajului în ianuarie 2023 a rămas stabilă la 5,6%, la fel ca în decembrie 2022. Cu toate acestea, rata a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare pentru bărbați decât pentru femei. Numărul șomerilor cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani a fost estimat la 465.000 de persoane în ianuarie 2023, în scădere față de luna precedentă (468.400 de persoane) și față de aceeași perioadă a anului precedent (495.600 de persoane).

Raportul INS indică faptul că rata șomajului pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani rămâne alarmant de ridicată, de 22,2%, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare. În schimb, rata șomajului pentru adulții cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani a fost estimată la 4,5% pentru ianuarie 2023. Această rată diferă ușor în funcție de sex, cu 4,2% pentru femei și 4,8% pentru bărbați. În plus, numărul șomerilor cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani a reprezentat 75,8% din numărul total de persoane fără loc de muncă estimat pentru ianuarie 2023. Aceste cifre sugerează că mai sunt încă multe de făcut pentru a aborda problema șomajului, în special în rândul tinerilor.