Infofinanciar > Info > Nicolae Ciucă jubilează. Ce a dezvăluit raportul INS despre investiții
Info

Nicolae Ciucă jubilează. Ce a dezvăluit raportul INS despre investiții

Nicolae Ciucă, Sursă foto: romaniatv.net
Credit imagine: romaniatv.net

În data de 10 martie 2023, Institutul Național de Statistică (INS) a eliberat un comunicat referitor la investițiile nete din economia locală în 2022.

„Aceste investiții în dezvoltare vor conserva locurile de muncă ale românilor și vor genera altele noi, iar pe termen lung vor contribui la o creștere generalizată a veniturilor. Investițiile nete demonstrează impactul pozitiv pe care l-au avut în economia reală măsurile pe care le-am luat. Alte valori care arată succesul economiei românești în perioada acestei guvernări sunt: creșterea PIB de 4,8% în 2022, investițiile străine directe de 11,3 miliarde euro, absorbția fondurilor europene de 73% și exporturile de 85 miliarde euro”, a spus prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

Premierul și-a expus gândurile pe pagina sa verificată de Facebook.

Ce reiese din comunicatul INS

Institutul Național de Statistică arată date îmbucurătoare, conform cărora investițiile din economia locală au crescut semnificativ față de anul precedent. Tocmai din acest motiv, postarea lui Nicolae Ciucă, citată de realitatea.net, se justifică.

„În trimestrul IV 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 17,2%, creșteri înregistrate la toate elementele de structură: alte cheltuieli cu 29,5%, lucrări de construcţii noi cu 15,9% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 14,6%0”, putem citi în comunicatul INS din data de 10 martie 2023.

În vreme ce între ultimul trimestru al lui 2021 și cel al lui 2022 s-a înregistrat o creștere din punctul de vedere al investițiilor de peste 17 procente, sporul de un an la altul este mai mic. Asta nu înseamnă, însă, că nu este semnificativ:

„În anul 2022, comparativ cu anul 2021, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 8,5%, creșteri înregistrate la toate elementele de structură: lucrări de construcţii noi cu 8,2%, utilaje (inclusiv mijloace de transport) și la alte cheltuieli cu 7,8% fiecare”, rezultă din comunicatul de presă pe care l-a transmis Institutul Național de Statistică.

Un alt comunicat de presă al INS, publicat tot în data de 10 martie a anului curent, a făcut o evidență a construcțiilor de locuințe. Investițiile imobiliare reprezintă o industrie în creștere, iar cifrele vin drept mărturie a acestui lucru. Astfel, în 2022 s-au construit 73.332 locuințe, cu aproape 2.000 mai multe decât în cele 12 luni precedente.

Cine sunt investitorii României

Actualmente, există peste 1.800 de persoane în România care pot fi numite multimilionare. Averea lor sare de 30 de milioane de dolari, ceea ce le încadrează în același timp pentru investigații amănunțite din partea Agenției de Administrare Fiscală (ANAF).  Cei mai mulți dintre ei s-au îmbogățit investind în diferite firme și acțiuni. Unul dintre milionarii care a devenit celebru pentru investițiile sale în afaceri românești esti Mircea Dines. Acesta face parte din top 10 cei mai bogați români, conform Modelului de Estimare a Bogăției Globale „Knight Frank” (Knight Frank Global Wealth Sizing Model).

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.