Infofinanciar > Info > Rata șomajului în rândul tinerilor din România întrece cu mult media UE! Lipsa de educație stă la baza problemei
Info

Rata șomajului în rândul tinerilor din România întrece cu mult media UE! Lipsa de educație stă la baza problemei

Tineri, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), rata șomajului înregistrată în luna ianuarie 2023 în România a fost de 5,6%, aceeași valoare ca și în luna decembrie 2022 și în scădere cu 0,4 puncte procentuale față de aceeași lună din anul 2022. În ceea ce privește Uniunea Europeană, în ianuarie 2023, se estimează că 2,78 milioane de tineri cu vârsta sub 25 de ani erau șomeri, din care 2,28 milioane se aflau în zona euro.

„Statisticile exprimă evoluții mixte pe piața forței de muncă în prima lună din 2023, continuarea fluxurilor investiționale post-pandemie fiind contrabalansată de impactul acumulării presiunilor inflaționiste și de gradul ridicat de incertitudine, inclusiv ca urmare a persistenței evenimentelor din Ucraina. În scenariul macroeconomic central BT ne așteptăm la scăderea ratei medii anuale a șomajului de la 5,6% în 2022 la 5,4% în 2023 și 2024”, a afirmat Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică al băncii, într-un raport al băncii.

Rata de șomaj nu pare că va crește în viitor

Potrivit expertului în economie, perspectivele pentru evoluția ratei de șomaj în 2023 și 2024 sunt pozitive, datorită continuării fluxurilor investiționale după pandemie și implementării programelor UE, cum ar fi Next Generation și cadrul financiar multianual 2021-2027. Un manager al unei companii de recrutare, Sorina Faier, în urma discuțiilor cu angajatorii, a observat că mulți doresc să facă restructurări, dar majoritatea continuă să angajeze, iar cererile de noi roluri sunt mai mari decât cele de înlocuiri.

„Dacă anul acesta nu vor fi din nou măsuri imprevizibile cu impact negativ asupra mediului de afaceri, estimările sunt că rata şomajului ar trebui să scadă uşor. În piaţă există nevoie de forță de muncă, fapt demonstrat și de numărul tot mai mare de companii care angajează muncitori străini, și anul acesta fiind aşteptaţi să ajungă în România 100.000 de muncitori din alte țări”, a declarat aceasta.

Pregătirile oferite de sistemul educațional din România sunt insuficiente

Sorina Faier consideră că există o discrepanță tot mai mare între cerințele reale de pe piața muncii și pregătirea oferită de sistemul educațional, ceea ce se reflectă în rata tot mai mare a șomajului în rândul tinerilor.

„România este printre țările cu cele mai puține progrese la nivel european în privința integrării tinerilor pe piața muncii. În primul rând, este necesară o adaptare a programelor educaționale la cerințele pieței și ale noilor tehnologii, astfel încât tinerii să se formeze în acele domenii care le asigură găsirea unui loc de muncă după absolvire. Altfel, vom vedea mulți tineri someri sau care vor avea joburi sub nivelul calificări lor și slab plătite”, explică Faier, conform ediției printate din data de 3 martie a Ziarului Financiar.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.