Lumea la zi

Republica Moldova se apără de spionaj! „Suntem doldora de spioni ai Federației Ruse”

spion rus sursa bzi.ro
sursa foto - bzi.ro

Republica Moldova își dorește să introducă o lege contra spionajului. În Parlament, urmează să intre o lege care sporește atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii, conform declarațiilor șefului Legislativului Igor Grosu.

Actul normativ este o consecință a dorinței Republicii Moldova de a ieși de sub pericolul dominației rusesc. Legea va oferi instrumente suplimentare în activitățile de contraspionaj.

„Legea cu privire la SIS, zilele acestea va fi înregistrată o nouă versiune a legii care va oferi instrumente suplimentare, noi Serviciului în lupta cu „agentura”, contra spionajului că suntem doldora de spioni ai Federației Ruse: și aici dar și în stânga Nistrului”, a a transmis Igor Grosu într-un interviu, conform b1tv.ro.

Chișinăul se apără de serviciile externe care acționează împotriva Rusiei

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a precizat că noua lege va avea ca obiectiv asigurarea unor instrumente către instituțiile responsabile de securitate și ordinea publică. Simultan, actul normativ este menit să ,,îi descurajeze pe cei care lucrează pentru alte state” în contextul în care Legislativul își propune ca prevederile legislației naționale să fie mult mai aspre pentru infracțiunile referitoare la trădarea de patrie sau activitatea de spionaj în interesul altor state.

Eșecul spionajului rusesc

Expulzarea în masă a peste 400 de spioni ruși din Europa în urma războiului din Ucraina a afectat profund capacitatea Rusiei de a lansa operațiuni secrete pe continent, a declarat miercuri șeful serviciilor de informații interne din Marea Britanie, potrivit datelor publicației The Wall Street Journal.

Într-un discurs anual în care a prezentat amenințările cu care se confruntă Marea Britanie, directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că decizia luată în ultimele luni de mai multe națiuni europene de a expulza aproximativ 600 de oficiali ruși – dintre care cel puțin 400 sunt considerați spioni de către serviciile de informații britanice – a „dat cea mai importantă lovitură strategică împotriva serviciilor de informații rusești din istoria recentă a Europei”.

De la invazia Ucrainei din februarie, numeroase țări europene, printre care Germania și Irlanda, au dat afară diplomați ruși suspectați că ar avea legătură cu activități secrete.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova

Ca misiune, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova își propune protejarea eficientă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului, societăţii şi statului împotriva riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii de stat, promovarea valorilor democratice şi intereselor naţionale.

În ceea ce privește viziunea, acesta își propune să fie un Serviciu flexibil şi fiabil, care exercită eficient şi transparent funcţia de asigurare a securităţii de stat, cu o poziţie solidă printre instituţiile sectorului naţional de securitate şi în topul serviciilor de intelligence din comunitatea regional-europeană.