Infofinanciar > Info > ROBOR a scăzut pentru prima dată în ultimele luni! Ce se întâmplă acum cu ratele românilor
Info

ROBOR a scăzut pentru prima dată în ultimele luni! Ce se întâmplă acum cu ratele românilor

Economii - sursa foto - creditfix.ro
Sursa: creditfix.ro

Indicele ROBOR, care se folosește pentru a determina dobânzile variabile la creditele în lei, a fost publicat astăzi de BNR. Acesta a scăzut pentru prima oară în luni de zile.

BNR (Banca Națională a României) a anunțat că valoarea indicelui ROBOR, care este folosit pentru a calcula dobânzile variabile la creditele în lei, a scăzut vineri la 7,57%, comparativ cu nivelul înregistrat în şedinţa precedentă, care era de 7,60%.

Cel mic mic indice ROBOR înregistrat din luna iulie

Aceasta este cea mai mică valoare înregistrată de la 26 iulie 2022. La începutul anului, indicele se afla la 3,02%, în martie ajungând la 4,25%. La începutul anului 2022, indicele ROBOR la trei luni era de 3,02%, în timp ce în debutul anului 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui ROBOR a început în 24 februarie 2022, după ce Rusia a declarat război Ucrainei. Astfel, indicele a crescut de la 3,56% în 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022. Indicele ROBOR la şase luni, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,81% faţă de 7,83% în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci pentru o perioadă de 1 an, a rămas la 8,09%. Factori care pot influenţa evoluţia ROBOR includ politica monetară a BNR, lichiditatea pieţei, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019, a fost introdus un nou indice de referinţă (indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC)), care a înlocuit ROBOR, conform Antena3.

Cum evoluează ROBOR

ROBOR este un indice bancar care măsoară rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Acest indice este utilizat pentru a calcula dobânzile la creditele în lei cu dobândă variabilă, cum ar fi creditele ipotecare sau cele de consum. Valoarea ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, cum ar fi politica monetară a BNR (Banca Naţională a României), lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală. În primăvara anului 2019, pentru creditele retail noi în lei a fost introdus indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Este important de menţionat că evoluţia ROBOR poate avea un impact asupra ratelor la creditele în lei cu dobândă variabilă, care sunt legate de acest indice. De aceea, este important să monitorizaţi frecvent evoluţia acestuia, dacă aveţi un astfel de credit.